OECD megerősítés

2019.05.21. 13:00

Hazánk az Európai Unió egyik legdinamikusabban növekvő országa

A dokumentum kiemeli a magyar kormány gazdaságpolitikájának kedvező hatásait.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) értékelése is megerősíti, hogy Magyarország az Európai Unió egyik legdinamikusabban növekvő tagállama – mondta Gion Gábor az MTI-nek az OECD a gazdasági kilátásokat elemző legfrissebb, kedden megjelent kiadványát értékelve.

A dokumentum kiemeli a magyar kormány gazdaságpolitikájának kedvező hatásait: a hatéves bérmegállapodásnak köszönhető dinamikus béremelkedést, illetve a lakástámogatásokat, amelyek jelentősen javítják a belső keresletet

- ismertette a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős államtitkára.

Az OECD 2019-re 3,9 százalékos növekedést jelez előre, amely közelíti a kormány előrejelzését.

Magyarország várható növekedése jelentősen meghaladja az OECD-tagállamok és az unió átlagát is

- hívta fel a figyelmet Gion Gábor. Rámutatott, hogy bérek jelentős emelkedése, a foglalkoztatás gyors bővülése az erős lakossági bizalommal párosulva megalapozza a fogyasztás folytatódó növekedését.

Az elemzés megfogalmazza, hogy a dinamikus gazdasági bővülés továbbra is stabil alapokon nyugszik, miután a költségvetési hiány jóval a GDP 3 százaléka alatt maradhat. Az államtitkár kiemelte: az OECD kiadványa arra is kitér, hogy tovább csökken a magyar államadósság, és várakozásai – amelyek megegyeznek a kormányéval – szerint az idén a bruttó hazai termék 70 százaléka alá csökkenhet.

Gion Gábor jelezte:

az OECD az idei évre vonatkozó előrejelzését még az első negyedéves kiemelkedő szám ismerete nélkül alakította ki.

A kiemelkedő, 5,3 százalékos első negyedéves növekedés különösen figyelemreméltó, miután az OECD szerint jelentősen lassul a világgazdaság, és különösen az eurózóna növekedési üteme esik vissza 2018-hoz képest – szögezte le.

A dokumentum rámutat, hogy a gazdasági növekedés motorja ezután is a belső kereslet marad, a fogyasztást erősíti a csökkenő munkanélküliség, a reálbér-emelkedés, illetve a beruházások várható erősödése.

A munkanélküliség az OECD várakozási szerint tovább csökken, 2020-ban 3,2 százalék körül alakulhat.

A szervezet szakértői a kiadványban arra is felhívják a figyelmet, hogy a növekedés jelenlegi szintjének hosszú távú fenntarthatóságához tovább kell javítani a magyar gazdaság termelékenységét – húzta alá az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában