Hallgassa élőben!

Biztonságosan üzemel a Paksi Atomerőmű a járványidőszakban is

2020-ban 16 054,9 gigawattóra villamos energiát termelt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt, ez a mennyiség csak 1,42 százalékkal marad el az előző évi rekordtól, és továbbra is a bruttó hazai villamosenergia-termelés csaknem felét jelenti.

Biztonságosan üzemel a Paksi Atomerőmű a járványidőszakban is – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szerdán az MTI-vel.

Kiemelték, a járvány elleni védekezés kapcsán hozott intézkedéseknek és a munkavállalók fegyelmezettségének köszönhetően sikeres volt az atomerőmű életének első „pandémiás” főjavítása és a folyamatos üzemközbeni karbantartások is.

Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a közleményben elmondta, a koronavírus megjelenésével gyors, és a munkát jelentősen érintő változások mentek végbe a világban, amelyekhez rendkívül gyorsan, a számukra előírt normáknak továbbra is megfelelve kellett alkalmazkodniuk.

A rendkívül konzervatív, a biztonságot mindenek elé helyező rendszereikben komoly kihívást – és nagyon sokak számára jelentős áldozatot is – jelentett az atomerőmű normál működésének fenntartása, ennek ellenére garantálták az ellátás biztonságát – emelte ki a vezérigazgató.

Ismertették, a különleges helyzet sem akadályozta meg a továbbfejlesztett, a víz-urán viszonyra optimalizált üzemanyagkazetták bevezetésének tervezett lépéseit. Az újító megoldás lehetővé teszi, hogy ugyanazon megtermelt villamosenergia-mennyiséghez az eddiginél kevesebb kazetta felhasználására legyen szükség. Az új üzemanyag alkalmazását követően csökken a keletkező kiégett üzemanyagkazetták száma, javul az erőmű üzemanyagfelhasználási mutatója.

Folytatódtak 2020-ban is a biztonsági tartalékok további növelését, a blokkok rendelkezésre állását javító, korábban megkezdett fejlesztések, valamint az atomerőmű új, a nemzetközi legjobb gyakorlatot adaptáló működési modelljének bevezetése is – tették hozzá.

Hozzászólások

hihetetlen
Kémbotrány: 18 millióért adták el Hosszú Katinka edzéstervét
covid-19 / 3 perce
Szlávik: mindent meg kell tenni azért, hogy minél többen megkapják legalább az első oltást
Magyarországon úgy kezdődött el a harmadik hullám, hogy a második véget sem ért.
ünnep / 27 perce
A nagyböjtről szól a Kossuth rádió kora reggeli műsora
hagyomány és modernség / 28 perce
Március 12-ig lehet nevezni a Magyarország étele 2021 szakácsversenyre
iszonyú tragédia / 37 perce
„Nagyon fáj” – nagymamája végignézte a 6 éves Márk haláltusáját (megrázó videó)
gyász / 59 perce
Fájdalmas veszteség: kolléganőjét gyászolja a Szent Lázár Megyei Kórház
Nool
állatkínzás / 1 órája
Szörnyű kínok: sorra mérgezik a cicákat több Nógrád megyei településen
K. K.
bevonhatnák a jogsiját! / 1 órája
Tejködben előzött, szemből meg jött egy láthatatlan kamion (videó)