komoly verseny

2019.06.08. 07:15

Hamarosan újra vásárolhatunk magyar vöröshagymát

Az éves fogyasztásnak jelenleg csak mintegy felét tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Iakov Filimonov

Országszerte megkezdődött az áttelelő vöröshagyma betakarítása, így a magyar áru a következő hónapokban újra megjelenik a piacokon és üzletekben – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Magyarországon vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonnát termesztenek, a területalapú támogatások adatai szerint tavaly mintegy 1470 hektáron. A fő vöröshagyma-termőterületek közé sorolható Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye.

Már januárban elfogyott a tavalyi magyar hagyma. Az éves fogyasztásnak jelenleg csak mintegy 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés, ezért a hazai termelők – a NAK szakmai segítségével – a jövőben javítani kívánnak az importtal szembeni arányon; ehhez egyebek közt technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Az országban az egy főre jutó éves vöröshagyma-fogyasztás mintegy 10-12 kilogramm – közölte a NAK.

Kitértek arra is, hogy a vöröshagymát a korábbi évtizedekkel szemben már friss termékként vásárolják a fogyasztók, a házi tárolás gyakorlatilag megszűnt. A magyar piacon jelen vannak a nagy hagymatermelő országok termékei is, így a lengyel, osztrák, német, holland árukkal kell versenyezniük a termesztőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában