Fekete péntek

2018.11.06. 09:19

Elstartolt a vásárlási roham

Az idén november 23-ra esik a Black Friday, várhatóan a tévék és a mobiltelefonok lesznek a legkeresettebbek. Az e-kereskedők havi forgalma megközelítheti a 60 milliárd forintot. 

Az idei Black Friday, vagyis fekete péntek sláger­termékei leképezik az egész éves keresletet, illetve megelőlegezik a karácsonyi vásárlási rohamot, azaz továbbra is keresettek lesznek a tévék, a mobiltelefonok, illetve a kis háztartási gépek – mondta a Világgazdaságnak Várkonyi Balázs, az Extreme Digital társalapítója és ügyvezetője. Kiemelte, hogy az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten ilyenkor szinte elvárt 80-90 százalékos kedvezmények Magyarországon legfeljebb a kiegészítő termékek, például a ruházati vagy lakástextil-árucikkek terén képzelhetők el, a legnépszerűbb műszaki cikkeknél viszont a 30-40 százalékos leárazás is megbecsülendő.

Várkonyi Balázs úgy látja, hogy

a fekete péntek által generált többletforgalom jelentős része a nagyobb piaci szereplőkhöz vándorolhat,

hiszen a vásárlók egyre tudatosabbak, a nagyobb akciókat keresik, azokat pedig csak a beszerzésben és logisztikában egyaránt élen járó e-kereskedelmi vállalatok biztosíthatják. Mint mondta, többségük hosszú hónapok óta, esetleg lényegében egész évben a fekete péntekre készül, méretéből fakadóan pedig előnyösebb megállapodásokat képes kötni a gyártókkal, partnerekkel az árukészletre, mint a kisebb webshopok.

Több mint fél évszázados amerikai hagyomány a hálaadást követő fekete péntek, a vásárlás ünnepe, amelyre nagy leárazásokkal készülnek a kereskedők. Magyarországra 2012-ben tört be az őrület, idén november 23-ra esik. A Blokkk.com becslése szerint

a hazai e-kereskedők novemberi forgalma megközelítheti a 60 milliárd forintot, az árleszállítások révén a vásárlók együttesen mintegy 15-20 milliárdot spórolhatnak meg.

Bár sokféle előrejelzés van, de ez reális lehet Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a műszaki cikkek mellett az iparcikkek széles skáláján érezhető pluszbevételt lehet várni, keresettek lesznek a ruházati termékek, a játékok, a könyvek és a kozmetikumok is.

Az OKSZ főtitkára szerint a vásárlóknak nem árt elővigyázatosnak lenniük: nemcsak az adott termékkel kapcsolatos részletes tájékoztatást érdemes elolvasniuk, hanem a webáruház megbízhatóságáról is fontos informálódni. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy

a Black Friday során megvásárolt termékekre is vonatkoznak a szavatossági, jótállási szabályok, és ugyanúgy megilleti a vevőt a 14 napos elállási jog, mint egyébként.

Azaz 14 naptári napon belül akár indoklás nélkül is kötelesek visszavenni a megvásárolt terméket az áruházak, ha az illető meggondolta magát.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában