Családtámogatás

2019.06.30. 09:12

A bankok szabályait is érdemes átnézni a babaváró hitel igénylése előtt

Az állami kedvezménnyel júliustól igényelhető babaváró hitel iránt nagy az érdeklődés, de a pontos kritériumokkal nem minden érintett van tisztában – közölte a money.hu, amely feltételellenőrző alkalmazást indított a babaváró hitel iránt érdeklődők számára.

Forrás: Shutterstock

Az érintettek többsége a legtöbb kritériumnak megfelelt, de 36 százalékuk nem ismeri pontosan a bankok feltételeit. Közel 30 százalékuk azért nem kaphatna babavárót, mert rossz adósnak számít, 24 százalékuk pedig a köztartozása miatt nem igényelhetne ilyen kölcsönt – ismerteti a Világgazdaság.

Az egyik legkedvezőbb hitelkonstrukció lesz a lakossági piacon a júliustól elérhető babaváró hitel, amely a születendő gyermekek számától függően biztosít állami támogatást. A babaváró hitel igénylését szigorú feltételekhez kötötték és ezeket nem minden érintett ismeri pontosan – közölte az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu, amely egy feltételellenőrző alkalmazást indított, hogy az érdeklődők megnézhessék, jogosultak-e a babaváró hitelre.

Buktatók

A money.hu különböző feltételekre rákérdező alkalmazását június végéig több mint 12 ezren használták. Az eredmények szerint a babaváró hitel feltételeit a többség teljesítette a money.hu adatai szerint. Ezek közül

  • a büntetlen előéletre,
  • a 3 éves társadalombiztosítási jogviszonyra,
  • az első házasságra,
  • a magyarországi lakcímre vonatkozó kritérium
  • esetében 90 százalék körüli vagy annál magasabb volt a „megfeleltek” aránya.

    Ugyanakkor az érintettek 36 százalékánál az volt a buktató, hogy nem ismerték pontosan a bankok feltételeit, 28 százalékuk pedig azért nem kérhet babavárót, mert rossz adósnak minősül, azaz szerepel a Központi Hitelnyilvántartó Rendszerben (KHR).

    A válaszadók 24 százaléka azért nem jogosult a babaváróra, mert nem házas. Szintén 24 százalékos azoknak az aránya, akik a köztartásuk miatt nem élhetnek a lehetőséggel. Azonban a legkeményebbnek tűnő feltételek esetében sem kizárt, hogy az igénylés előtt az érdeklődők ezeket rendezzék.

    Van egyszerű megoldás

    Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője szerint az érdeklődés óriási, mert a babaváró rendkívül kedvező hitel és a feltételek sem teljesíthetetlenek. Az is látszik azonban, hogy nem mindenki tud rögtön eleget tenni a kritériumoknak.

    A hiteligénylőknek ráadásul nem csak a jogszabályi előírásoknak kell megfelelniük, hanem a hitelintézetek saját feltételrendszerének is, ami bankonként eltérő lehet. A zökkenőmentes igényléshez ezért érdemes hitelszakértőket bevonni, mivel ők tisztában vannak a bankok által támasztott különböző feltételekkel

    – tette hozzá.

    A money.hu szakértője arra számít, hogy

    júliustól nagyüzem indul a bankokban a babaváró hitel iránti érdeklődés, valamint az állami lakástámogatási rendszer bővítése miatt.

    A két- és háromgyermekesek ugyanis már használtlakás-vásárláshoz is igényelhetik a 10-15 millió forintos államilag támogatott lakáshitelt, amelyre szintén nagy kereslet mutatkozik.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában