Figyelmeztet az NMHH

2017.10.12. 12:43

Csaló vírusirtók verik költségbe a figyelmetleneket

A hatóság már három esetben rendelte el az emeltdíjas telefonszámok felfüggesztését, amelyekkel elkövették a csalásokat. Figyelmeztetnek: ne küldjön senki 06 90-es, 06 91-es telefonszámra, illetve 16-tal kezdődő ötjegyű rövid számra üzenetet.

Az eddig felfüggesztett három szám 11 tartalomszolgáltató legalább ennyi különböző szolgáltatásához biztosított hozzáférést – emelte ki Karl Károly, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlés-felügyeleti főosztályvezetője háttérbeszélgetésen csütörtökön Budapesten .

Részletes adatközlésre kötelezték az összes érintett magyar telefonszolgáltatót – Telekom, Telenor, UPC, Invitech, Calgo, 4Voice – , valamint az első körben látótérbe került DIMOCO nevű, ausztriai székhelyű tartalomszolgáltatót – tette hozzá.

Ez a piac több milliárd forintra tehető, az NMHH mindent megtesz a csalások visszaszorításáért, a visszaélések miatt jelenleg is tart az eljárás.

Karl Károly közölte: az eddig érintett 11 tartalomszolgáltató Magyarországtól Olaszországon át Szingapúrig változatos székhelyeken található, ők a tartalom előállítói. A szabályozás alapján ezeknek a vállalkozásoknak a szolgáltatók által közzétett listákon, a ténylegesen nyújtott szolgáltatásokkal kellene szerepelniük, és a megjelölt ügyfélszolgálatokon elérhetőnek lenniük. Mivel ezek nem valódiak, a hatóság a telefonszolgáltatókon kéri számon az üzletszerű csalásnak látszó tevékenységet – mondta.

A figyelmetlen előfizetőket folyamatos költségek terhelik, emeltdíjas SMS fogadása miatt. Az NMHH főosztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az átverések elkerüléséhez az emeltdíjas szolgáltatás ingyenes letiltását kell kérni a telefonszolgáltatótól. Kiemelte azt is: elengedhetetlen alaposan elolvasni a felugró üzeneteket, linkeket, apró betűs részeket, és hangsúlyozta: ne küldjön senki ismeretlen 06 90-es, 06 91-es telefonszámra, illetve 16-tal kezdődő ötjegyű rövid számra üzenetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!