Friss hírek

2017.08.27. 12:47

Mit tegyünk, ha „sokkol” a hőség?

magazin01

Kitart a nagy meleg, ennek pedig nemcsak előnye van, de sajnos számos veszélye is. Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek mellett az idős korosztály veszélyeztetett még ebből a szempontból, hiszen a folyadékháztartás és a bőr hőszabályozó funkciója egy bizonyos kor felett már nem úgy működik, mint régen. Jelen összeállításunkban arra világítunk rá, miért érdemes tisztában lenni a hőguta, hősokk és napszúrás tüneteivel és mit is tegyünk, ha ezekre utaló jeleket tapasztalunk öregedő embertársainkon.

Testünk hőmérsékletéről, annak kiegyensúlyozott működéséről egy bonyolult rendszer gondoskodik. Ebben pedig kiemelt szerepe van a folyadékháztartásnak és a bőr hőszabályozó képességének. A bőrben lévő verejtékmirigyek a test hőmérsékletének megfelelően párologtatnak. A forró nyári napokon a bőr hajszálerei kitágulnak, ezzel növelik a hőleadást. Ha a párologtatás nem megfelelő, sajnos súlyos következményei is lehetnek. Ha kánikula idején valakire heves fejfájás, szédülés, émelygés tör rá vagy elveszti az eszméletét, a rosszullét hátterében valamilyen hőleadási zavar áll. Ilyenkor az érintettet azonnal árnyékba, szellős helyre kell vinni. Amíg nem érkezik meg a segítség, a testhőmérséklet normalizálásával, a fejre, tarkóra, csuklóra tett hideg vizes borogatással kell csillapítani a rosszullétet. Ha képes nyelni a beteg, a folyadékot és az elvesztett energiát, sót is pótolni kell. Ha viszont nincs eszméleténél, a légutakat kell biztosítani.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A folyadékpótlásra különösen figyelni kell a meleg napokon (Képünk illusztráció)[/caption]

Napszúrás, hőguta, hősokk

Bárkinél előfordulhat hőség miatt bekövetkezett rosszullét, de különösen nagy veszélyben vannak az idősebbek. Fokozzák a hajlamot a stimulánsok, a koffeintartalmú italok és az alkohol fogyasztása is. Azok is érintettek lehetnek, akik a tűző napon, a nagy melegben dolgoznak a szabadban vagy sportolnak. A hőség miatt kialakuló rosszullétek háromfajtája van. A napszúrást a fedetlen fejet tartósan érő napsugárzás váltja ki. A hőguta már összetettebb dolog, kialakulásához nem feltétlenül szükséges a nagy meleg, elegendő például a túlöltözöttség is. Ebben az esetben a hőleadás és hőfelvétel aránya eltolódik. A hősokk, amit sokan hőkimerülésként ismernek, a nagy melegben végzett komoly fizikai megterhelés, sokszor sport következménye lehet.

Hogyan védekezzünk?

A napszúrás elkerülése érdekében azt tanácsolják a szakemberek, hogy ne tartózkodjunk a tűző napon és óvjuk a fejünket kalappal, sapkával. Az időseknek érdemes hőség idején szellős, vékony, könnyű és világos színű ruhákat viselni, amelyek természetes alapanyagból készültek. A pamut és vászon ajánlatosak. Nagyon kell ügyelnünk a folyadékbevitelre is, hőségben a napi 3-3,5 liter sem sok. Az sem mindegy ilyenkor, hogy mit iszunk. Az alkohollal és a koffeintartalmú italokkal vigyázni kell, fogyasztásukat jobb kerülni, mert ezek vízhajtó hatásukkal és nem kizárt, hogy több kárt okoznak, mint hasznot. A nehéz ételek helyett inkább könnyű fogásokat érdemes fogyasztanunk. Emellett a rendszeresen szellőztetésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, de inkább csak estétől reggelig, a hűvösebb órákban legyenek nyitva az ablakok. Akinek lehetősége van rá, nyugodtan lezuhanyozhat naponta többször, ha nem áll módunkban, akkor is érdemes a kezünkre, csuklónkra hideg vizet engedni vagy borogatni.

Folyadékpótlás időseknél

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint s nőknek 2 liter, férfiaknak 2,5 liter folyadék elfogyasztása javasolt. Ez a mennyiség azonban függ a környezeti tényezőktől és a fizikai aktivitás mértékétől is, tehát a nyári melegben ennél jóval többet is ihatunk. Az ajánlott folyadékmennyiség 20-30 százaléka fedezhető a táplálékból, a többit pedig az elfogyasztott italok biztosítják. Az idős emberekre viszont nagyon figyelni kell ezekben a hónapokban. 60 éves kor fölött általában már csak akkor isznak az emberek, ha szomjasak. A kor előrehaladtával a szomjúságérzet csökken, így már nem vesznek magukhoz annyi folyadékot, amennyire a szervezetüknek szüksége lenne. Az sem kizárt, hogy a memória romlása miatt egyszerűen megfeledkeznek a folyadékbevitelről. Másokat meg az tart vissza az ivástól, hogy nehezen mozognak, ezért meggondolják, hogy egyáltalán felálljanak-e egy üveg vízért. Nem beszélve arról, hogy ivás után a toalettre is ki kell majd menni s akinek a mozgás fájdalmas, ez újabb problémát jelent. Ez különösen igaz a mozgáskorlátozott, székhez vagy ágyhoz kötött idősekre. Bizonyos gyógyszerek szedése is gátolhatja a szomjúságérzet kialakulását. A helyzetet súlyosbítja, hogy ezzel párhuzamosan a vese folyadékmegtartó képessége is csökken, ezért a vizelettel több víz ürül ki a szervezetből.

Könnyen kiszáradnak az öregek

Kutatások bizonyítják, hogy 85 év felett hatszor nagyobb a kiszáradás veszélye, mint 65-69 év között. Azt pedig senkinek sem kell magyarázni, hogy a krónikus dehidratáltság milyen súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A vesekő, szájüregi betegségek, légzési nehézségek, csökkenő kognitív funkciók csak néhány ezek közül. Már egy közepes mértékű kiszáradás is olyan kellemetlen tüneteket okozhat, ami megnehezíti az idősek mindennapjait. Példa erre az állandó székrekedés. Figyelni kell tehát arra, hogy mindenki megfelelő mennyiségű folyadékot vegyen magához. Sokszor ez azért sem könnyű, mert egyedül élnek. Ezekben az esetekben egy jó szomszéd vagy a rendszeresen látogató gyerekek és unokák sokat segíthetnek.

SCSE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!