Friss hírek

2017.09.01. 15:09

Korral jár a boldogság?

magazin01

Ha szóba kerülnek az öreg emberek, van, akinek ikonikus figuraként a ráncos arcú, felejtős, morgós nyugdíjas jut eszébe, aki olykor még a fiatalokat is bírálja. A tudósok számos kutatást végeztek már az idősödés folyamatáról és a jellembeli változásokról. Szerintük, a legtöbben jó irányba változnak 60-70 éves korukra, ekkora az emberek sokkal boldogabbak, liberálisabbak lesznek és nem félnek attól, mi lesz, ha őszintén megmondják a véleményüket.

A mogorva öregemberről alkotott kép tehát nem mindig állja meg a helyét. Számos tanulmány igazolja, hogy a kor boldogságot hozhat az embereknek. Azt viszont sokan nem értik, hogy ez miért van így s olykor vita tárgyát is képezi. Egy 2008-ban végzett szociológia tanulmány szerint az emberek élettartama megnőtt az 1970-es évekhez képest és ezzel együtt emelkedik a boldog évek száma. Ugyanakkor minél idősebb az ember, annál kevesebb a pénze is, sokszor pedig romlik az egészsége is. Ezek viszont elég fontos tényezők a boldogsághoz. A jólét hatással lehet az idős ember közérzetére s kutatások is azt igazolják, hogy ha az öregek optimisták és jó szívvel emlékeznek vissza a múltra, akkor a betegek is legalább annyira boldogok, mint az egészségesebbek.

Vitaminnal a boldogságért

A folsav, vagyis a B9-vitamin vízben oldódik, rendkívül nagy szerepe van az örökítőanyagok, a DNS és az RNS előállításában. A szedése főleg várandós kismamáknak ajánlott, de a folsav mindenki számára előnyös, mert a lelket is ápolja. Az új sejtek hatékony működése mellett biztosítja a vörösvérsejtek előállítását. A sejtosztódás támogatásában is szerepet játszik. A folsavnak nagy szerepe van az agyunk egészségének megőrzésében, kutatások szerint a folsavtartalmú étrendkiegészítők szedésével javíthatóak a kognitív funkciók és a memória. Az viszont nem sokan tudják róla, hogy nagyban hozzájárul a lelki egészséghez és a boldogsághoz. Éppen ezért ajánlott az idősebb, esetleg betegségben szenvedő embereknek. A folsavhiány, illetve a folsav-felszívódási zavarok ugyanis hozzájárulhatnak a depresszió kialakulásához. S ha nem szedünk eleget ebből a vitaminból, az egyébként depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek nem érik el a kívánt hatást.

[caption id="" align="alignleft" width="493"] Egyes zöldségek folsavban gazdagok, fogyasztásuk idős korban is ajánlott (Képünk illusztráció)[/caption]

A rossz közérzet kezelésénél, illetve lehetséges megelőzésénél a folsav egy bizonyos formája, az L-metilfolát bizonyult hatékonynak. Ez ugyanis közvetlen hatással van a jó hangulatunkért felelős folymatokra. Ma már rengeteg élelmiszert dúsítanak folsavval, de természetes forrásai közé tartozik a spárga, a keresztesvirágzatúak, például a brokkoli, karfiol, káposzta és kelbimbó. De ajánlott a sötétzöld leveles zöldségek, például spenót és a teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint a tojássárgája és a hüvelyesek folyasztása is, hiszen ezek is gazdagok folsavban.

Az idősek élvezik a nevetést

Az öregebb korosztály boldogságához visszatérve elmondhatjuk, hogy a nevetés jó hatással van a szervezetre. Ez pedig jó hír azoknak, akiknek még 70-80 éves korukban is van humorérzékük. Az öregedés nem károsítja a humorhoz kapcsolható érzelmi reakciókat, ezért egy jó vicc utáni nevetés javíthatja az ember életminőségét és segít levezetni a feszültséget.

Öregszik a bőr és az őssejtek

Ahogy telnek az évek, a bőr külső rétege elvékonyodik, veszít rugalmasságából és az arcbőr alatti zsír is megfogyatkozik. Emiatt laza, megereszkedett lesz az arc, vonalaktól és mélyedésektől tarkítva.

Az őssejtek, amelyek az öreg és sérült sejteket pótolják, ugyancsak megmutatják az öregedés jegyeit. Egy tíz évvel ezelőtt végezett kutatás szerint az őssejtek regeneráló képessége csökken az évek során. A kutatók úgy vélik, hogy bizonyos sejtekben a stresszért és gyulladásért felelős gének aktívabbá válnak az öregedéssel.

Kevesebbet alszanak

Amerikai tudósok kutatást végeztek egy középkorú (40-55 éves) csoport 8 órás alvási szokásait vizsgálva. Kiderül, hogy az idősebb (66+) korcsoport 20 perccel kevesebbet alszik, míg a fiatalabb (20-30) korcsoport 20 perccel többet. Tehát az öregeknek kevesebb alvásra van szükségük. Ez talán amiatt is van íg, hogy az öregeknek több problémájuk van az alvással. Nehezebben hajtják álomra a fejüket és kevesebb időt töltenek mély alvásban s ha felébrednek, nem nagyon tudnak visszaaludni. A szakemberek szeirn minden 65 év feletti férfi vagy nő szenved valamilyen alvászavartól.

Könnyebb őket összezavarni

Ahogy egy ember egyre idősebb lesz, kevésbé tudja kihámozni háttérzajból vagy villogó hirdetőtáblákról a lényeget, vagyis nehezen tudja figyelmen kívül hagyni a zavaró tényezőket. Azonban megvan az az egyedi tulajdonságuk, hogy az irreleváns információkat azonos időben más információkhoz kössék. Ez a képesség pedig segít élénkíteni a memóriát.

SCSE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!