Friss hírek

2017.09.14. 12:22

Háziállatokkal a boldogságunkért

magazin01

Számos kutatás eredménye támasztja alá, hogy akik macskát, kutyát, hörcsögöt vagy akár csak teknőst tartanak otthon, azok jó eséllyel boldogabbak azoknál az embertársainknál, akik magányosan élnek.

Szakemberek szerint már 20-30 perc, háziállattal töltött idő is képes olyan vegyi anyagokat felszabadítani az agyban, amelyek boldogságérzetet okoznak. A depressziót, kedélybetegségeket éppen ezért állatterápiával is szokták kezelni. Kutatások támasztják alá, hogy a házi kedvencet nevelők kevésbé magányosak és jobb az általános közérzetük, mint a macskátlanoknak és a kutyát nem tartóknak. A magyarázat egyszerű, a négylábú dédelgetése oxitocint szabadít fel a szervezetünkben.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Bizonyított tény, hogy a háziállatok boldoggá teszik gazdájukat (KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ)[/caption]

Öt-tíz perc játék is elég ahhoz, hogy a kutyával közösen töltött játék után csökkenjen a testben a kortizol nevű stresszhormon szintje. Egy kutatás eredményei szerint az állatokkal töltött idő még a különböző fizikai fájdalmak csillapításában is segíthet. Akinek kutyája vagy sétáltatást igénylő egyéb állata van, az általában fittebb is, hiszen a négylábúakat naponta vinni kell a szabadba. Ez az extra mozgás pedig segít a testünket és az állóképességünket is karban tartani. Az állatokkal való játék vagy már csak a velük töltött idő is képes csökkenteni a vérnyomást és lassítani a pulzust. Egy kutatásból az is kiderült, hogy a macskatulajdonosok ritkábban halnak meg szívbetegségben, mint a macska nélkül élő embertársaik. Azok pedig, akik kutyák mellett nőnek fel, kisebb eséllyel lesznek allergiásak felnőttként. Ez pedig akkor is igaz, ha valaki csak az édesanyja terhességének idején, magzati állapotban él állatokkal egy közegben. A kutyáknak ráadásul van egy olyan különleges képessége is, hogy fel tudják ismerni a rákos megbetegedéseket. Ezek tényleg sokat segíthetnek. Léteznek olyan négylábúak, akiket kifejezetten ilyen célokra képeztek ki. Kutyákkal pedig a munka is jobban bírható, tudományos kísérletek igazolják, hogy azokban az irodákban, ahová beengedik a négylábú kedvenceket, a dolgozók kevésbé szenvednek a munkahelyi stressztől.

SCSE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!