Friss hírek

2017.09.08. 02:59

Kertészkedés közben is figyeljünk testünkre!

magazin01

Mint ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a kertészkedésnek megannyi csodálatos oldala van. Ezúttal viszont arról írunk, hogy a ház körüli teendők sokszor megterhelik az idősebb embereket. A kerti munka néha fárasztó s olykor az ízületeket is rendkívül megviseli. Akinek porckopása van vagy egyéb fájdalmakkal küzd, nem árt tudatosan is figyelni egészsége állapotra. Ha tudja, hogy komoly fizikai feladatok várnak rá, érdemes jó előre felkészülni, a fájdalom kiújulásának megelőzésre számos megoldás létezik.

Ősz kezdetén felkészülünk a télre: letakarítjuk a kerti utakat, felássuk az ágyásokat, meglazítjuk a talajt, kiszórjuk a komposztot, megtrágyázzuk a földet, megmetsszük a gyümölcsfákat, formára nyírjuk a bokrokat és sövényeket. Közben pedig kapálunk, gereblyézünk, sokat hajlongunk és térdelünk, hajolunk, görnyedünk. Sokat vagyunk egy helyben. Másnap pedig izomláz és egyéb ízületi fájdalom kínoz.

Szakemberek szerint az ötven éves korosztály fele tapasztal fájdalmat az olyan hétköznapi teendők végzése közben, mint a házimunka, a nehéz szatyrok cipelése és a kertészkedés. Ez pedig gyakran térdfájdalomhoz, derék-, illetve a vállpanaszokhoz vezet. De a csípőfájdalom, izomhúzódás, izomgörcs, túlerőltetés és ízületi merevség sem ritka.

A problémát leggyakrabban túlerőltetés, helytelen emelési technika, illetve egy rossz mozdulat váltja ki. Húzódás a leggyakoribb tünet, amely kertészkedés közben a deréktáji területnél fordul elő. A fájdalom az enyhétől a kínzóig terjedhet és izommerevség, mozgásbeszűküléssel sem ritka. gyakori ok továbbá a hideg hatás, a deréktáji izomzat megfázása, amelynek elkerülésére érdekében mindig öltözködjünk rétegesen, ha őszi kertészkedésre adjuk a fejünket.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Jó dolog a kertészkedés, de a helyes mozdulatokra azért mindig figyelni kell (Képünk illusztráció)[/caption]

Porckopás állhat a fájdalom hátterében

Magyarországon ez tartozik a leggyakoribb ízületi betegségek közé, ráadásul viszonylag fiatal korban elkezdődik. Ha a sérült porcfelület dörzsölődik, gyulladás jöhet létre, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz. Ha viszont ügyesek vagyunk és figyelünk magunkra, különböző szerek és vitaminok segítségével a folyamat lassítható és késleltethető. Ezeket kúraszerűen érdemes szedni.

Fontos a mozgás

Mielőtt nekikezdünk a kerti munkának, érdemes kicsit átmozgatni végtagjainkat, megnyújtani izmainkat, hasonlóan ahhoz, amikor sportoláshoz melegítünk be. Érdemes figyelni arra is, hogy guggoljunk és ne hajoljunk, amikor nehezebb tárgyat emelünk fel vagy teszünk le. Emeléskor tudatosan figyelnünk kell arra is, hogy használjuk inkább a láb- és hasizmainkat. A felemelendő tárgyat tartsuk minél közelebb testünkhöz.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ne csavarjuk ki testünket túlságosan. Nem szabad egy-egy testrészünket forgatni, hanem egész testünkkel kell a mozdulatot egyszerre végezni.  Ügyelhetünk továbbá a tehermentesítésre is. Álló munka esetén jó szolgálatot tehet egy kis szék, amelyre lábunkat tehetjük fel, ezáltal védhetjük az ágyéki csigolyákat.

A helyes emelési technika széles terpesszel és a lábak közé helyezett súlyponttal történik. Így elkerülhetjük a hátfájdalmakat. Ha lehetőségünk van rá, kerüljük el az előre nyújtott lábbal történő hajolást. Az ágyékcsigolyák tehermentesítése céljából érdemes a hátunkat egyenesen tartani. A gerincoszlop erős meghajlítása, ami sokszor gyomláláskor vagy palántázásnál is előfordul, az izomzat túlterhelését eredményezi. Hosszan tartó előre hajolás esetén ajánlott egyik térdünket a talajon tartani és lehetőleg az egyik kezünkre támaszkodni.

Fókuszban az egészségünk

– Fontos szem előtt tartani a helyes időbeosztást. Hosszabb időt igénylő munkát nem kell egy-két nap alatt elvégezni. Osszuk be a feladatokat úgy, hogy ne erőltessük túl magunkat.

– Legyünk tekintettel erőlétünkre és korlátainkra. Ne azt nézzük, hogy több évtizeddel ezelőtt fele ennyi idő alatt végeztük el ezt a munkát, hanem azt, hogy mi a legjobb jelenleg az egészségünknek.

– Sose sétáljunk a kertben üres kézzel, használjunk ki minden alkalmat arra, hogy valamit elpakoljunk és a helyére vigyünk.

– Pihenjünk és tartsunk szünetet! Ne végezzünk egy fajta munkát túl sokáig, váltogassuk az elvégzendő feladatokat.

– Ha már úgy érezzük, hogy a monoton munkától fáj vagy zsibbad a végtagunk, változtassunk testhelyzetet és sétáljunk egyet. Ha fáradtak vagy kimerültek vagyunk, fejezzük be a munkát. Pihenjünk és aztán lássunk neki újult erővel a teendőknek.

– Hetente több alkalommal kertészkedni rövid ideig sokkal kíméletesebb, mint egyszer-kétszer és utána teljesen kimerülni és esetleg napokig szenvedni a fájdalomtól.

SCSE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!