Friss hírek

2017.09.08. 03:13

Helyes testtartással a fájdalom ellen

magazin01

Azt mindannyian tudjuk, hogy a helyes testtartás mennyire fontos. Üléskor erre különösen oda kell figyelni, hiszen egy rosszul berögződött mozdulatsor vagy görnyedtség, akár gerincünk egészségére is hatással lehet. De a rosszul kialakított munkaasztalra is figyelni kell. Ha valakinek pedig bármilyen alapproblémája van – 50 év felett pedig már gyakran előfordulhat –, a helytelen póz csak tovább ronthat a helyzeten.

Valószínűleg azt senkinek sem kell magyarázni, hogy a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a túl sok ülés és a stressz milyen hatással van szervezetünkre.  Tovább fokozza a problémát, hogy sokan nem vagyunk tisztában a helyes ülés szabályaival, ez pedig komoly fájdalmakat, gerincproblémákat okozhat. Mint minden területen, a megelőzésnek az állandó ülés okozta panaszok esetében is rendkívül nagy szerepe van.

Szakemberek szerint az ülő életforma rendkívül káros és számos krónikus betegség kiváltó oka. Ezek között szerepel többek között az elhízás, a szív-és érrendszeri megbetegedések, a különböző mozgásszervi panaszok és a cukorbetegség. A mozgásszegény életmód okozta panaszokat az orvostudomány ma már külön kutatási területként vizsgálja és „ülésbetegségnek” is nevezik a tudósok.

Nagyon sokat ülünk egy helyben. Az autóban, a munkahelyünkön, a számítógép előtt is, de gyakran a televíziózást válasszuk szabadidős programként is. Különösen a hölgyek ülnek sokat, a derékfájdalom is leginkább őket érinti. Ez azért van így, mert esetükben nagyobb az irodai munkát végzők aránya. Legtöbbször a derék alsó szakaszának fájdalmára panaszkodnak, ez pedig a hosszú ideig tartó és helytelen pozícióban történő üléssel áll összefüggésbe.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A helyes testtartásnak rendkívül nagy szerepe van (Képünk illusztráció)[/caption]

Veszélyek és megelőzés

Szakemberek szerint a helyes ülést már gyerekkorban tanítani kellene s az iskolában már ezt lehetne megkövetelni a diákoktól. Gerinctrénerek egybehangzó véleménye, hogy a helytelen testtartás az izmok zsugorodását, derékfájást, porckorongsérvet, a hát, a nyak és a váll problémáit válthatja ki. Ha nem figyelünk oda és görnyedten ülünk, akkor a tartás terhe a passzív tartórendszerre nehezedik, igénybe veszik a szalagokat és a csontokat. Ebben a helyzetben a szalagok megnyúlnak, a csontszélek érintkeznek, a porckorongok pedig többszörösen terhelődnek. A túlterhelés miatt rossz lesz a szövetek keringése és elváltozások alakulhatnak ki. Probléma alakulhat ki a csonthártya, az ízületi szalagok és a porcfelszínek területén, de nem ritkák a különböző mozgásszervi degeneratív megbetegedések, a porckorongsérv és a meszesedés.

Hogyan üljünk helyesen?

Ahhoz, hogy ne okozzon fájdalmat a sok ülés és idősebb korunkban se érezzük hátrányát annak, hogy korábban nem mozogtunk eleget, figyelnünk kell a helyes tartás kialakítására és tudatosítására.

– Ülő helyzetben a talpat támasszuk alá, illetve a térd és a csípő körülbelül 110 fokos szöget zárjon be.

– Az ülő felület olyan hosszú legyen, hogy a széken hátra csúszva se vágja az ülés a térdhajlatot.

– Figyeljünk arra, hogy a szék támlája támassza meg a lapocka alsó csücskét és a derekat.

– Ha tehetjük, használjunk levegővel töltött párnát vagy dolgozzunk irodai szék helyett labdán. Ezek az eszközök biztosítják az aktív izommunkát ülés közben. A gerinc melletti izmok nem merevednek be és elkerülhetjük, hogy órákra mozdulatlanok legyünk.

– Fontos, hogy asztal magassága úgy legyen beállítva, hogy az alkar kényelmesen legyen alátámasztva írás közben.

– Ha pedig egész nap ülünk, legalább óránként álljunk fel és végezzen néhány nyújtózó mozdulatot, izommegfeszítést.

SCSE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!