Friss hírek

2017.08.09. 05:08

Méhek, darazsak okozta veszélyek

fenyvesi

NMH-Információ. Legjellemzőbben a nyári időszakban okoznak gondokat a méhek és darazsak, azonban a baj megelőzésének érdekében az év minden napján fontos tisztában lenni a legalapvetőbb „szabályokkal”. A méhek és darazsak csípése nemcsak fájdalmat, hanem erre való érzékenység esetén akár komolyabb szövődményeket is okozhat – írja közleményében a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Magyarországon több olyan rovarral is találkozhatunk, amely csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. Közülük leggyakrabban a darazsak és a méhek keltenek riadalmat. Ezek a rovarok jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. A veszélyes helyzetek legjobb megelőzése, ha elkerüljük a fészket és nem ingereljük őket. A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk be vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

Amennyiben a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, illetve olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg házilagos módszerekkel eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakértő segítséget. A Nógrád megye teljes területén 15 ilyen tevékenységet ellátó szakember dolgozik. A lista, elérhetőségekkel és működési területtel együtt a www.nograd.katasztrofavedelem.hu honlapon érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!