Friss hírek

2017.06.24. 07:10

Változik az iskola neve

fenyvesi

Szécsény. A Földművelésügyi Minisztérium 1946-ban gazdaképző iskolát alapított Szécsényben. Az oktatási idő két év volt. A képzési időt 1950-ben három évre emelték fel, egyben az iskolát mezőgazdasági technikummá változtatták. Az intézmény 1956-ban a három éves technikusi képzést megszüntette, a képzési időt négy évre emelte. Két év múlva ismét technikusi rangot kapott az iskola. Az 1956-57-es tanévben kezdődött el az iskolában a két éves mezőgazdasági szakiskolai képzés. Balassagyarmaton 1968-ban megszüntették a mezőgazdasági gépészeti iskolát, hozzácsatolták a szécsényihez. Az intézmény 1996-ban felvette Lipthay Béla nevét. Az évek során megtartva fő profiljukat, a mezőgazdasági szakemberképzést, az intézmény képzési palettájára új „szín” is felkerült. Így például az 1990-es években bevezették a számítástechnikusi oktatást.

Filkor Lajos az iskola igazgatója azt mondta, hogy a képzésben most is bizonyos változások történtek, jelentős szerepet kap az élelmiszeripar. Pékeket képeznek, de rövidesen a cukrászok képzésére is sor kerül. Az alapító okirat módosítása rövidesen hatályba lép, ennek szellemében szeptembertől az iskola neve is változni fog, Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium névre. A név jobban tükrözi az iskola képzési rendszerét. A technikusi képzés is bekerül az iskola képzési rendszerében, amely a szakgimnáziumra épül.

Az iskola igazgatója elmondta, hogy a diákok a képzési idő alatt térítésmentesen megszerezhetik a különböző típusú jogosítványokat. A tanulmányi eredményüktől függően ösztöndíjat kapnak. Azok a tanulók, akik a duális képzés keretében szerződést kötnek az intézménnyel, fizetésben részesülnek. Az iskola igazgatója hangsúlyozta, hogy a képzések nagy része a szakma megszerzése után jogosítja a volt tanítványaikat a fiatal gazda pályázaton való részvételre. Fő célkitűzésük, olyan szakembereket nevelni, akik szeretnek, akarnak és tudnak dolgozni.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!