Friss hírek

2017.01.26. 07:56

Mínusz fokok a határban

fenyvesi

Hetek óta a kemény tél, a mínuszok szorításában élünk. Szécsényben a gazdákat kérdeztük meg, hogy az extrém időjárás milyen hatással van a mezőgazdaságra.

Szécsény. Mosó Ottó családi vállalkozásban foglalkozik mezőgazdasággal, profiljuk a növénytermesztés. Véleménye szerint arra a kérdésre, hogy milyen hatással van a kemény hideg az őszi vetésre, csak akkor lehetne pontos választ adni, ha mintát vennének a növényekből. Az tény, hogy a repcét jobban megviselte a mínusz 20 fok, vagy a még alacsonyabb hőmérséklet.

Márpedig az elmúlt hetekben gyakran volt ilyen hideg a szécsényi határban is. A decemberi száras, kemény tél, amikor nem borította hótakaró a határt, különösen a fejletlen őszi vetésekre volt negatív hatással. A búzát, ha hó borítja a legkeményebb telet is átvészeli, ha az megfelelően kifejlődött. Természetesen ez fajtafüggő. A hibrid félék nehezebben viselik el a kemény hideget. Ősszel, ha a mag időben a talajba kerül, a növény a hideg beállta előtt megfelelően kifejlődik, akkor az ilyen szélsőséges időjárás sem okoz benne különösebben kárt. Mosó Ottó száz hektáron termeszt repcét, 180 hektáron búzát, mindkét növénykultúráját idejében elvetette. A mezőgazdaság szempontjából a kemény hideg télnek jó oldala is van. A különböző rágcsálók az egerek pockok, rovarok, gombafélék jelentős része elpusztul.

[caption id="" align="aligncenter" width="1410"] Húsmarhák (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Végh Kornél húshasznú ridegtartású szarvasmarha tartással foglalkozik. Megítélése szerint a gépeket jobban megviselte a nagy hideg, mint az állatokat. A gázolaj meghajtású motorokat a megdermedt üzemanyag miatt nehezen lehetett üzembe helyezni. Az itatásra jobban oda kellett figyelni, a természetes vízfolyások befagytak, folyamatosan lajtos kocsival biztosították és biztosítják az állatok számára az ivóvizet. Több szalmát is kiterítettek, hogy megfelelő alom legyen az állatoknak. A szarvasmarha jól tűri a hideget. Az ellésekkor az újszülött borjaknak nem kedvez a kemény tél. Ahogyan azt Végh Kornél elmondta, az állatállományánál csak február második felében kezdődik el az ellés, reményei szerint akkor már jobb idő lesz.

Szita Felicián évek óta foglalkozik gyümölcstermesztéssel. Azt mondta, hogy a hosszú nyugalmi állapot kedves a gyümölcsfáknak. Amikor a hőmérséklet eléri a mínusz 20 fokot, vagy az alá süllyed, nem szabad fákat metszeni. A kajszibarack nehezebben viseli el az ilyen alacsony hőmérsékletet, de hogy az mit jelent, csak tavasszal fog kiderülni. Az egyéb gyümölcsfa fajtáknak, amelyek a gyümölcsösében találhatók, nem árt a kemény hideg tél. A talajlakó és egyéb kártevők ellen az egyik legjobb biológiai védekezés az ilyen kemény hideg tél.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!