Friss hírek

2016.11.05. 09:13

Szomszédok

fenyvesi

Hegedűs Henrik jegyzete

Mindig szerettem nosztalgiázni. Nem is olyan régen újra elfogott az érzés, amikor egy kora estén bekapcsoltam a televíziót és a képernyőn ismerős házcsoportok tűntek fel, még ismerősebb zene kíséretében. A Szomszédok című népszerű sorozatot ismételték. Amit annyian, meg annyian szerettek annak idején, a nyolcvanas évek második felében, a kilencvenes évek elején.

Mert a szereplők valódi, hús-vér átlagemberek voltak. A taxis Taki bácsi és közértes felesége, valamint örök-pályakezdő Alma unokájuk, a Vágási házaspár a pedagógus feleséggel és a nyomdász, tehát „melós” férjjel, Mágenheimék az orvos apával, a fotólaboros vállalkozó alkalmazottjaként dolgozó feleséggel, illetve a művész-keramikus anyóssal, a mindenbe kotnyeleskedő nyugalmazott operaénekes, és a házmester-közös képviselő Bőhm úr mind-mind a mi szomszédjaink voltak. Sorsuk, életük összeforrott, összecsengett a miénkkel. Ha nem volt pénzük mi is belepillantottunk a pénztárcánkba, ha valami baj történt velük, mi is átéreztük, szinte családtagként kezeltük őket. Tökéletes szentenciáját adták egy halódó és változó kornak. Ráadásul nem nélkülözte a sorozat a humort, az epés, cinikus megjegyzéseket, az őszinte, emberi vallomásokat sem. Talán ezért is kedveltük a szereplőket.

Ezzel szemben a mai sorozatok, amelyek esténként futnak a két mindenki által fogható kereskedelmi csatornán, elég torz világot tárnak elénk. Karrierista vállalkozók kergetik egymást az őrületbe, állandó és iszonytató féltékenykedések, rágalmazások szövik át a történetet, nincs egyetlen élelmes vicc sem, csak az egymásra mutogatás, a sértődés, az ármánykodás. Nincs benne szinte egyetlen szereplő sem a mindennapok magyar emberéből, hol vannak a filléres gondokkal küszködő kisnyugdíjasok, a három műszakban dolgozó munkások, a kötelességtudó mentős doktorok, a szakmai elhivatott tanárok-tanítók?

Ilyen lenne a világunk? Nem és nem! Én akkor is szívesebben nézem a Szomszédokat, mint a Barátok közt-öt. Nem csupán a nosztalgia végett. Hiszen Lenke néniék, Feriék, Jutkáék, Sümegi úrék minden szava, minden mondata aktuális. Hallgassuk-nézzük őket, mélyedjünk el, gondolkodjunk, és rájövünk, mennyire igazuk van!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!