Friss hírek

2016.11.02. 14:31

Milliók margójára

fenyvesi

Fenyvesi Gábor jegyzete

Pár héttel ezelőtt több mint 51 millió forintot kapott Salgótarján, rendkívüli szociális vissza nem térítendő támogatás címen. A minap újabb 118 milliót, rendkívüli önkormányzati támogatásként. Ez összesen több mint 169 millió forint. Az utóbbi címen 2,3 milliárd forint került szétosztásra országos szinten. Salgótarjánnál csak Miskolc kapott több támogatást. Itt érdemes megjegyezni, hogy a borsodi megyeszékhelyen több mit kétszázezer ember lakik.

Ez örömteli hír – bár nem mindenki gondolja így –, de annyit érdemes hozzátenni, hogy még az előző kormányzati ciklusban minden települési önkormányzatot konszolidáltak, magyarul mindenki hitelmentesen, tiszta lappal indult. Ami nem örömteli, hogy vannak helyhatóságok, akik még így sem tudnak megállni a lábukon, nekik adott most a kormányzat rendkívüli támogatást. Tudom, erre az a válasz, hogy sok a normatíván keresztül nem finanszírozott feladat. Ez így volt és így is lesz. Az önkormányzat gazdálkodjon, döntsön önként vállalt feladatok között felfogása szerint, változtasson a működési struktúráján, szerezzen többletbevételeket. Ezért van az önkormányzatoknak politikai vezetése, mert különben lehetne az önkormányzat állami hivatal is.

A közösségi oldalakon azért megmutatkozik minden politikai formációnak a lelkülete, az általános véleménye, felfogása a történtekről. Amikor a város nem kap támogatást, akkor a válasz, hogy bünteti a kormány. Amikor kap, akkor az a kérdés, hogy „miért csak ennyit?” Amikor többet kap, akkor az a válasz, hogy nem a kormány adta, hanem a város pályázta és nyert. Aha, értem. Mondjuk az igaz, hogy egyik városvezető részéről sem találkoztam egy sorral sem a támogatás kapcsán például közösségi oldalukon Pedig minden másnak helye van ott számukra.

Ez a pénz azért sok mindenben segíthet. A felszabaduló szabad forrásokkal lehet pályázni, akár egymilliárd forintra is, lehet új autókat venni, lehet csökkenteni az építményadót, elkerülhető új adók bevezetése, fordítható a városi tv-ben dolgozók fizetésére, de lehet, hogy még a közművelődési kft-nek is jut belőle, hogy ne dőljön be. Ne adj’ Isten, lehet belőle venni a közfoglalkoztatásnak viacolort járdaépítéshez.

Mindenesetre köszönet a támogatásért a kormányzatnak, ami 2014-től már tényleg több százmillióra rúg. Reméljük, a megfelelő helyen hasznosul. Én nem felejtem el, hogy 2006 és 2010 között az előző városvezetés a szocialista kormányzat alatt összesen valamivel több mint 35 millió rendkívüli támogatást kapott ( ) és ennek voltak valóban húsbavágó következményei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!