Friss hírek

2016.09.21. 13:43

Fordulatok

fenyvesi

Fenyvesi Gábor jegyzete

Kapkodjuk a fejünket migráció kérdésében. Hol azt halljuk, hogy visszavonják a kötelező betelepítési kvótát (bár ezt csak Juncker mondta és a hazai ellenzék), hol azt, hogy eszük ágában sincs. Minden bejelentést cáfolat követ, vagy magyarázat. Alapvetően teljesen mindegy. Eddig bejött másfél millió illegális bevándorló, akiket nehéz lesz egyik napról a másikra elhelyeznie a „meghívóknak”, pláne kitoloncolni őket az unióból. A nagyobb probléma, hogy több millió menekült tolong Törökországban és a szomszédos országok menekülttáboraiban. Márpedig ha ez az embertömeg elindul, nem tudom, ki fogja megállítani őket. Ha lassan is, de úgy tűnik, hogy kezdenek erre rájönni a nyugati választott politikusok is. Főleg választások idején.

Milyen érdekes, hogy Matteo Renzi fordulatot vett, és kiosztotta az egész uniót. Kellett pár hónap, hogy rájöjjön, hogy a Földközi-tengeren kimentett menekültek döntő többségét, nem visszaviszik (ez eszük ágában sincs ), hanem Olaszországba hordják.

Az osztrákokról már ne is beszéljünk! A „szárnyaskapuk” után már kerítést is mernek építeni. Sőt a pozsonyi csúcson Christian Kern kancellárnak már jó társaság volt a V4-ek is. Sőt megakadályozandó az újabb menekülthullámokat, már a jó viszony kiépítésére törekszik a balkáni országokkal. A magyar miniszterelnökkel történt egyeztetést követően még osztrák rendőröket is hajlandó volt küldeni a határvédelemre.

Persze ne feledkezzünk meg Merkel asszonyról sem. Láthatóan ő is nehezen értelmezi a globális folyamatokat és sok időbe telik, hogy belássa, rossz úton jár. Ehhez neki is kellett néhány választási pofon és a CDU népszerűségvesztése. Most hirtelen ő is fordulatot vett, már visszaforgatná az idő kerekét, és belátta, hogy rossz döntéseket hoztak.

Egyet azonban ne feledjünk el! A migráció kérdésére egyetlen választ sem adott eddig az unió. A külső határok védelméről alig esik szó. Semmi konkrétumot nem mondanak arról, hogy mi lesz a már beáramlott másfél millió menekülttel. És mi lesz azokkal, akik a határokon várakoznak? Az a bolond beszéd pedig, hogy a kötelező betelepítési kvóta csak alig több mint ezer ember betelepítését jelenti, egyértelműen hazugság. Ez egy olyan felső határ nélküli szétosztási rendszer, aminek az első köre pár tízezer menekült szétosztása a tagországok között. Nem gondolja talán senki, hogy a még így is fennmaradó másfél millió menekültet megtartja magának Berlin?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!