Friss hírek

2016.04.10. 05:07

Törökbálinton ettől (is) több kell

fenyvesi

[caption id="" align="alignright" width="700"] A mezőny legeredményesebb tagjaként záró Helmeczi András is az első félidőben volt inkább elemében[/caption]

Kosárlabda NB I/B, férfiak, rájátszás az 1-8. helyért, negyeddöntő, 1. mérkőzés. Az alapszakaszban a teljes mezőny legjobb mutatójával záró keleti rangelső SKSE, illetve a Nyugati csoport negyedik helyéért vívott versenyfutásban a címvédő Bonyhádot lehajrázó MTK negyeddöntős párharcának első mérkőzésre szépen megteltek a városi sportcsarnok lelátói, így hamisítatlan play-off hangulatban kezdődött a szombat esti derbi.

Konecranes-Salgótarjáni KSE – MTK Törökbálint 79–63 (23–14, 23–11, 18–18, 15–20)

Salgótarjáni Városi Sportcsarnok, 800 néző, vezette: Gál J., Fodor, Menyhárt. Salgótarján: HELMECZI 20/9, Szabó D. 3/3, MADÁR 16/9, Sömenek 5/3, TUTUS 18/3. Csere: Schéda 7, Szabó P. 4, Béres D. 5, Dániel P., Oluic 1, Varga M. Edző: Czigler László. MTK: JAKAB P. 13, Spiriev, HORVÁTH K. 19/9, Bihari M. 10, Szabó T. 5. Csere: BOINITZER 12, Trepák 4, Szántó, Máriás, Mészáros B., Bíró B. Edző: Szarvas Gábor. Az eredmény alakulása: 4. perc: 10–6, 7. perc: 18–12, 13. perc: 29–20, 18. perc: 39–20, 23. perc: 53–27, 27. perc: 61–34, 34. perc: 67–52, 38. perc: 71–58. Kipontozódott: Spiriev (27.), Bihari M. (35.), Varga M. (35.). A két győzelemig tartó párharc állása: 1–0, a Konecranes-Salgótarjáni KSE javára.

Melynek első kosarát Szabó Tibor helyezte be, ám a vendégek langaléta centerének közeli találatát Helmeczi kisvártatva egy fergeteges triplával „űberelte”. Mint pedig utóbb kiderült, a sípmesterek itt akár le is fújhatták volna a meccset, ezt követően ugyanis már egyetlen egyszer sem változott a vezető csapat kiléte. No, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a hátralévő harminckilenc percben azért bőséggel akadtak feljegyzésre méltó, egyúttal a továbbiakra nézve komoly tanulságokkal szolgáló történések. Viszonylag kiegyenlített kezdés után a tőlük megszokott lelkes-dolgos védőmunkát ekkortájt pontos és helyenként kifejezetten látványos támadójátékkal társító tarjániak a nyitó negyed közepén, a rendkívül aktív Helmeczi zsinórban szerzett hét pontjával, kezdték leszakítani magukról a sokat bizonytalankodó vendégeket, a szigorú őrizetből először kiszabaduló Madár kései hármasával pedig az első rövid pihenőre már kilencegységnyire növelték a különbséget (23–14).

A mieink könnyű kosarat (vagy akárcsak könnyű dobást) a folytatásban sem nagyon engedtek ellenfelüknek, így a második felvonás elején, néhány elpackázott akció dacára is, biztosan tartották korábban megszerzett előnyüket. A félidő hajrájához közeledve pedig szinte pillanatok alatt meg is duplázták azt, miután az élményszámba menő gólpasszait két „emberes” triplával és egy könnyed duplával megfejelő Madár egy lehengerlő, 14–2-es rohamra vezette az attakhoz lelkesen csatlakozó társakat. Bár a nagyszünet előtt nem sokkal, a hasznosan kosárlabdázó Boinitzer révén, a törökbálintiak is újra komolyabb életjeleket mutattak, a 46–25-ös állással záruló játékrész slusszpoénját a dudaszó pillanatában a félpályáról eredményes Helmeczi „csarnokrobbantó” dobása szolgáltatta.

A térfélcserét követően a dobóformáját addig csak keresgélő Horváth Kristóf szerezte az első kosarat, amire azonban a piros-feketék egy Tutus találataira épített 7–0-ás etappal válaszoltak. Mi több, a következő szűk ötperces szakaszban a hátul továbbra is igencsak stabil Czigler-tanítványok csupán három, büntetőkből összekapirgált, pontot engedélyeztek ellenfelüknek, így a harmadik periódus derekán Schédáék, lelkes közönségük legnagyobb örömére, már csaknem harminc ponttal vezettek (57–29). Ekkor, némileg váratlanul, Szarvas Gábor gyakorlatilag minden rutinos emberét lekapta, s egy igazi csikócsapatot vezényelt a pályára. A törökbálinti ifjak pedig elkezdték látványosan tördelni a játékot, no meg a hazai kosarasokat, akik közül különösen a kékmezes (verő)legények által kétszer is kimondottan sérülésveszélyes becsapódással záruló röppályára állított Béres Dávid kapott komoly „csomagokat”. Az ekkortájt szintén második sorát szerepeltető SKSE játékából az ütlegek hatására szép lassan ki is veszett minden lendület, ráadásul tarjáni oldalon védekezésben is kezdett lankadni a figyelem. Az egyre inkább belelendülő Horváth gyors egymásutánban bepörkölt két távoli bombájával, valamint Bihari lendületes betöréseivel a záró negyed kezdetére vissza is lopakodott húsz ponton belülre a már ismét kulcsembereit szerepeltető vendéggárda, a tarjáni együttes ellenben legjobbjaival kiegészülve is képtelen volt visszazökkenni a korábbi kerékvágásba. Miközben a rivális zónavédekezésével sehogyan sem boldoguló, a legalább büntetőkig rendre eljutó centerek megjátszása helyett a második félidőben egyáltalán nem működő tripladobásokat (15 kísérletből mindössze 2 találat) forszírozó vendéglátók az utolsó felvonás első öt percében csupán hárommal növelték pontszámukat, a szagot fogó törökbálintiak, a velük eléggé elnéző játékvezetők által biztosított kellemes hátszelet meglovagolva, többnyire álló óra mellett „farigcsálhatták” hátrányukat (67–54).

A még épp idejében felriadó Helmeczi-Tutus-Madár triumvirátus a nagyobb izgalmakat végül azért megakadályozta, viszont az összességében teljesen megérdemelt SKSE-sikerrel záruló összecsapás utolsó negyedórája azt mindenképpen megmutatta, hogy a tarjáni legénységnek az egy hét múlva esedékes visszavágón a rendkívül kellemetlen stílusú rivális idegenbeli legyőzéséhez a legjobb formáját kell majd előkapnia.

Czigler László: – Az első játékrészben egészen kiválóan védekeztünk, ami a teljes mérkőzésre megadta a stabilitást, s az ekkor megszerzett előnyünkkel a második félidő gyengébb támadójátékát is sikerült kompenzálnunk. Jövő héten ugyanezzel a mentalitással kell az idegenbeli találkozón is pályára lépnünk, és ekkor lesz keresnivalónk Törökbálinton is.

Szarvas Gábor: – Azt gondolom, hogy ezt a mérkőzést az első félidei gyáva fellépésünk döntötte el. Két azonos tudással rendelkező csapat találkozóján ekkora fórt nem lett volna szabad adnunk ellenfelünknek, mert így esélyünk sem volt nyerni, még akkor sem, ha a fordulás után már olyan agresszivitással léptünk fel, ahogy egy idegenbeli összecsapáson azt kell. Hazai pályán mindenképpen győzni akarunk, hogy mindent eldöntő meccsre kényszerítsük a keleti bajnokot.

További eredmény: HOYA-Pannon Egyetem Veszprém – Óbudai Kaszások 102–69 (a párharc állása: 1–0, a Veszprém javára). A Békési SZSK – Oroszlányi SE Lions és a Vasas Akadémia – Debreceni EAC párharcok első mérkőzései lapzártánk után értek véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!