VB 2022

2022.12.03. 21:56

Messi betalált az 1000. meccsén, Argentína is a legjobb nyolc között

Az argentin válogatott lesz a hollandok ellenfele a negyeddöntőben a katari labdarúgó-világbajnokságon, mivel a szombati második nyolcaddöntős összecsapáson 2-1-re legyőzte az ausztrál csapatot.

MTI/Nool

Lionel Messi argentin csapatkapitány ünnepli gólját a katari labdarúgó-világbajnokság Argentína-Ausztrália nyolcaddöntő mérkőzésén az ar-rajjáni Ahmad bin Ali Stadionban.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Thanászisz Sztavrakisz

Az első gólt a hétszeres aranylabdás Lionel Messi szerezte, aki a válogatott és klubszereplést együttvéve az 1000. mérkőzését játszotta felnőtt pályafutása során. A nemzeti együttesben 169. alkalommal lépett pályára - emellett az FC Barcelonában 778, a Paris Saint-Germainben 53 összecsapáson játszott -, és eddig 789 gólt szerzett. A válogatottban kilencszer volt eredményes világbajnokságokon.

A kétszeres vb-győztes argentinok pénteken játszanak a hollandokkal az elődöntőért. Ausztrália a hatodik vb-jén másodszor szerepelt a legjobb 16 között, de negyeddöntőig még nem jutott.

Nyolcaddöntő:

Argentína-Ausztrália 2-1 (1-0)
al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion), 45 032 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)
Gólszerzők: Messi (35.), Álvarez (57.), illetve Fernández (77., öngól)
Sárga lap: Irvine (15.), Degenek (38.)

Argentína: Emiliano Martínez - Nahuel Molina (Exequiel Palacios, 80.), Cristian Romero, Nicolas Otamendi, Marcos Acuna (Nicolas Tagliafico, 71.) - Enzo Fernández - Rodrigo De Paul, Alexis Mac Allister (Gonzalo Montiel, 80.) - Alejandro Gómez (Lisandro Martínez, 50.), Lionel Messi, Julian Álvarez (Lautaro Martínez, 71.)

Ausztrália: Mat Ryan - Milos Degenek (Fran Karacic, 71.), Harry Souttar, Kye Rowles, Aziz Behich - Mathew Leckie (Garang Kuol, 71.), Aaron Mooy, Jackson Irvine, Keanu Baccus (Ajdin Hrustic, 58.) - Riley McGree (Craig Goodwin, 58.), Mitchell Duke (Jamie MacLaren, 71.)

I. félidő:
35. perc: jobb oldalról került az ausztrál 16-oson belülre a labda, amely Messinél kötött ki, a hétszeres aranylabdás játékos pedig ballal laposan lőtt a lábak között a kapu jobb oldalába (1-0).

II. félidő:
57. perc: Ryan kidobta a labdát, de pár pillanat múlva visszapasszolták neki, aztán az ausztrál kapust előbb de Paul zavarta meg, majd Álvarez szerelte le, és a kapuba gurított (2-0).
77. perc: rövid felszabadítás után Goodwin lőtt mintegy húsz méterről kapura, a labda Enzo Fernándezen megpattant, ezzel becsapta az argentin kapust - öngól (2-1).

Az argentinok fölényében telt az első pár perc, de az ausztrálok nem jöttek zavarba, sőt, okos passzolgatással lassították a játékot. A dél-amerikaiak lendülete lassan alábbhagyott, sokáig nem alakultak ki helyzetek egyik oldalon sem. Aztán az első kaput eltaláló lövésből vezetést szerzett az argentin csapat, Messi labdája talált utat a hálóba a lábak között, a vetődő ausztrál kapus mellett.

A második félidő elején védelmi hibát kihasználva növelték előnyüket az argentinok, ketten támadták meg a kapust, amikor nehéz helyzetben hazapasszolták neki a labdát, és a túlerő győzött.

Az ausztráloknál jöttek a cserék - a 71. percben már öt új játékos volt a pályán -, és egy megpattanó lövéssel csakhamar sikerült szépíteniük. Addig is szervezetten játszottak, de támadásban nem mutattak sokat, a gól után nem sokkal viszont akár egyenlíthettek is volna.

A hajrában viszont az argentinoknak minden ellentámadásuk veszélyes volt, három-négy nagy helyzetük kimaradt, a legvégén pedig, a ráadás hetedik percében az ausztrálok előtt adódott egyenlítési lehetőség, de Emiliano Martínez óriási bravúrral hárított.

A több helyzet kidolgozó és értékesítő argentinok megérdemelten kerültek a legjobb nyolc közé.
 

Az Origo eseménykövetése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!