Foci-Eb 2021

2021.06.27. 12:04

Százötmillió forinton osztoznak a magyar válogatott játékosai

Szalai Ádám és társai a harminc, Marco Rossi és stábja a tizenöt százalékát kapják meg a Franciaország és Németország elleni döntetlenért járó pénzdíjnak.

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Árvai Károly

Több mint három és fél milliárd forint folyt be a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kasszájába az Európa-bajnokság pénzdíjaiból. Az összeg túlnyomó részét a kijutásért járó 9.25 millió euró adja, további egymillió eurót pedig a Franciaország és Németország elleni döntetlennel keresett meg Marco Rossi együttese. A csodaszámba menő továbbjutás kiharcolása plusz másfél millió euró (kb. 525 millió forint) bevételt jelentett volna.

Habár a java még csak most következik, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a valaha volt legtöbb pénzt osztja szét az idei Európa-bajnokságon, amelynek összedíjazása 331 millió euró. Az eredeti terv (lásd táblázatunkat) ennél magasabb összeget tartalmazott, a csoportkörös győzelem félmillió, a döntetlen negyedmillió euróval ért volna többet, ahogyan a későbbi szakaszokban is emelkedett volna a jutalom az előző tornához képest. A koronavírus-járvány hatásai miatt végül csak a 24 csapatnak a sikeres kvalifikációért járó juttatás összege nőtt 1.25 millió euróval, a többi maradt a 2016-os szinten. A magyar válogatott öt évvel ezelőtti szereplésével (a csoportkörben egy győzelem, két döntetlen, valamint nyolcaddöntőbe jutás) a tornán 3.5 millió eurót futballozott össze, az idén ennél kevesebbet, egymillió eurót. S hogy mindez miként oszlik meg a szövetség, a játékosok és a szakmai stáb között?

„A válogatott játékosai, stábtagjai minden esetben az elért eredmény alapján részesülnek bónuszban. A bónusz kifizetése az UEFA-tól az MLSZ-nek átutalt díjazásból történik. A jelenlegi gyakorlat szerint az elért eredményért kapott összeg harminc százaléka a játékosoké, tizenöt százaléka a szakmai stábé. Az összeg tartalmazza az adókat és járulékokat is” – felelte érdeklődésünkre Szabó Gergő,  a válogatott sajtófőnöke.

Számokra lefordítva mindez azt jelenti, hogy az idei Európa-bajnokságért befolyó egymillió euróból 300 ezer eurót (kb. 105 millió forintot) kap a tornára nevezett 26 játékos, 150 ezer eurón (kb. 53 millió forint) osztoznak Marco Rossi és segítői, a fennmaradó 550 ezer euróról (kb. 193 millió forint) az MLSZ rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!