Hallgassa élőben!
Fotó: AFP

Nuno Gomes: Igazságtalan lenne a magyarokról lekicsinylőn beszélni

A magyar válogatottról, a pénteken rajtoló Európa-bajnokságról, valamint a hazai pályán elveszített Eb-döntőről is beszélt a Nemzeti Sportnak a korábbi klasszis támadó, Nuno Gomes.

– Megnyerheti Portugália az Európa-bajnokságot?
– Igen, csakhogy a mezőnyben több olyan válogatott szerepel, amely esélyes az aranyérem megszerzésére – válaszolta lapunknak adott exkluzív interjújában Nuno Gomes, a portugál válogatott korábbi támadója, aki 2000-ben az elődöntőig, 2004-ben ezüstéremig, 2008-ban pedig a negyeddöntőig jutott hazája válogatottjával az Európa-bajokságon. – Több csapatot említhetnék, amelynek futballtörténelme önmagáért beszél, és amely pontosan tudja, hogyan kell a célig menetelni. Portugáliát nem véletlenül emlegetik a torna favoritjai között, de az előzetes esélylatolgatás egy idő után már nem sokat ér. Amint elkezdődik az Európa-bajnokság, a pályán kell bizonyítani.

 –    Milyen mérkőzésre számít kedden Magyarország ellen? Marco Rossi együttesét szinte minden szakértő esélytelenként emlegeti, amelytől már a pontszerzés is bravúr lenne.
– Igazságtalan lenne a magyar válogatottal szemben, ha ennyire lekicsinylőn beszélnénk róla. Az erőviszonyokkal mindenki tisztában van, papíron valóban nincs sok esélye Portugália, Franciaország és Németország ellen, és bravúr lenne, ha bejutna a legjobb tizenhat közé. Mindhárom meccs nehéznek ígérkezik, ugyanakkor jó csapat a magyar, és amint korábban említettem, az esélyesebbnek a pályán is bizonyítania kell. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a magyar válogatott hazai pályán, több tízezer néző előtt lép pályára, ráadásul tizenegy mérkőzés óta veretlen. Ilyen hosszú sorozat nem a véletlen műve, azt mutatja, hogy első csoportellenfélként kemény dió, amelyet nehéz legyőzni. Ha a három aranyesélyes válogatott kicsit is félvállról veszi a találkozót, kellemetlen meglepetés érheti.

 –    Mi lehet a magyar válogatott esélye ilyen ellenfelekkel szemben?     
– Talán a mentalitás. A szurkolók és az újságírók vélhetően nem ismerik annyira a magyar játékosokat, mint a német, a portugál vagy a francia ászokat, ettől függetlenül tudnak jól futballozni, mentálisan pedig erősek. Biztos vagyok benne, hogy kilencven percen keresztül küzdeni fognak, és abban is, hogy nyerni akarnak. Éppen ezért egyik válogatott sem mehet biztosra a házigazda ellen.

 –   A jelenlegi portugál válogatott erősebb az öt évvel ezelőttinél, amely megnyerte az Eb-t? 
– Erre nehéz válaszolni, mert a futballban az eredmények minősítenek. Az öt évvel ezelőtti együttes kimagasló volt, és mivel felért a csúcsra, azt kell mondanunk, hogy a portugál válogatott története legerősebb generációjának tagjai alkották azt az együttest. Ugyanakkor ha csak néhány évet még visszamegyünk az időben, és megnézzük azt a portugál csapatot, amely a kétezerben vagy a kétezernégyben rendezett tornán pályára lépett, és azt a támadófutballt, amelyet akkor játszottunk, árnyaltabb a kép. A mi futballunk talán stílusosabb volt, ugyanakkor mi nem nyertünk Eb-t, az öt évvel ezelőtti csapat viszont igen.

  –   Akkor úgy kérdezem, mennyiben más a mostani csapat az öt évvel ezelőttinél?     
– Az akkori aranyérmesek közül sokan most is kerettagok, ezzel együtt olyan játékosok hiányoznak, mint Ricardo Quaresma, Nani, Ricardo Carvalho vagy éppen Bruno Alves. Az érkezők oldalán olyan futballistákat látunk, mint Joao Félix, Bernardo Silva, Bruno Fernandes és Diogo Jota. A legnagyobb különbséget talán az átlagéletkor jelenti. A Franciaországban aranyéremig menetelő együttes kulcsemberei között többen harminc év felettiek voltak, a helyüket pedig fiatalabb játékosok vették át, akik szintén magas szintet képviselnek.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el a Nemzeti Sport Online-on!

EB 2020
F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália x–x
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország x–x
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország x–x
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország x–x
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország x–x
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország x–x

Hozzászólások

Európai Űrügynökség
Az EnVision szondát fogják indítani a Vénuszhoz
megrázó felvétel / 50 perce
Kilógatta a 3 éves síró kislányt az anya az erkélyről: lezuhant és szörnyethalt (videó)
Gyilkosság gyanúja miatt vették őrizetbe azt az anyát Oroszországban, aki kilógatta gyermekét az erkélyről, miután az nem akarta abbahagyni a sírást.
hű ez forró / 9 órája
Átlátszó bugyiban terpeszt hatalmasat a szőke szépség
salgóbánya / 10 órája
Fogaskerekű rázná fel a salgótarjáni turizmust
Gerhát Karina
kánikula / 11 órája
Pokoli hőség jön: érkezik az év első tartós hőhulláma
időjárás / 11 órája
Zivatarok miatt adtak ki riasztást Nógrád megyére
Foc-eb 2021 / 11 órája
A pályán esett össze Eriksen, félbeszakadt a dán-finn meccs
női tenisz / 12 órája
Barbora Krejcikova nyerte a Roland Garrost