Foci-Eb 2021

2021.06.29. 20:58

Ukrajna a 121. percben nyerte a svédek elleni csontzenével aláfestett drámát

A labdarúgó Európa-bajnokság utolsó nyolcaddöntőjében Svédország és Ukrajna között a rendes játékidő 1–1-es eredménye után a hosszabbításban sokáig gól nem, csak piros lap és sérülések sokasága született, végül a 121. percben Artem Dovbik döntött. Ukrajna játszik Angliával a nyolc között.

FBL-EURO-2020-2021-MATCH43-SWE-UKR

Forrás: AFP

Fotó: LEE SMITH

NYOLCADDÖNTŐ

Glasgow, Hampden Park. V: Daniele Orsato (olasz)

SVÉDORSZÁG: Olsen – Lustig (Krafth, 83.), Lindelöf, Danielson, Augustinsson (Bengtsson, 83.) – S. Larsson (Claesson, 97.), K. Olsson (Helander, 101.), Ekdal, Forsberg – Kulusevski (Quaison, 97.), Isak (M. Berg, 97.). Szövetségi kapitány: Janne Anderson

UKRAJNA: Buscsan – O. Karavajev, Zabarnij, Krivcov, Matvijenko – Szidorcsuk (Bezusz, 118.), Sztepanenko (Makarenko, 94.), Zincsenko – Jarmolenko (Dovbik, 106.), Jaremcsuk (Beszedin 91., Cihankov, 102.), Saparenko (Malinovszki, 61.). Szövetségi kapitány: Andrij Sevcsenko

Gólszerző: Forsberg (43.), ill. Zincsenko (27.), Dovbik (121.)

Kiállítva: Danielson (99.)

Az E-csoportot megnyerő Svédország és a 4. legjobb csoportharmadikként éppen csak továbbjutó Ukrajna összecsapása némi svéd fölény mellett közepes tempóban kezdődött. Az első nagyobb helyzet is a skandinávok előtt adódtak, de először a svéd kapusnak Robin Olsennek kellett védenie: egy szép akció végén Roman Jaremcsuk lövését kellett hárítania a 12. percben. Az első negyedóra után is maradt a svéd fölény, de Heorhij Buscsan kapusnak nem adtak komoly munkát Dejan Kulusevskiék.

A 27. percben aztán váratlanul vezetéshez jutott Ukrajna: Andrij Jarmolenko tört be a tizenhatoson belülre jobbról, majd bal külcsővel nagyszerűen tekert az ötös bal sarkánál érkező Olekszadr Zincsenko elé, aki kapásból látványos mozdulattal lőtt a svéd kapuba, a labda a menteni igyekvő Olsent érintve vágódott a hálóba.

A gól még inkább felpaprikázta a svédeket, és ám hiába szállták meg az ukránok térfelét, egészen a 43. percig nem jártak sikerrel próbálkozásaik. Akkor is egy adag szerencsére volt szükségük, mert Emil Forsberg 23 méterről meglőtt labdája Ilija Zabornij lábán megpattanva vágódott a hiába vetődő Buscsan kapujába.

A második félidőt Ukrajna kezdte jobban, tíz perc játék után például Szerhij Szidorcsuk 14 méterről leadott lövése a bal kapufa külső élét találta el. Egy percen belül érkezett a svéd válasz: egy gyors kontra végén Forsberg okos emelése a bal kapufa tövéről pattant oldalra. A folytatásban a hasonló nagy helyzetek ugyan elmaradtak, de nem lehetett panasz a mérkőzésre, szinte felváltva adódtak a lehetőségek mindkét kapu előtt, csupán a gól hiányzott. A 70. percben ismét Forsberg járt hozzá közel, amikor a tizenhatos bal sarkánál négy védőt is kicselezett, majd célba vette a hosszú felső sarkot, a labda azonban most is a kapufán csattant.

A hajrára fordulva aztán jelentősen visszaesett a korábbi iram, s lecsökkent a helyzetek száma is, mindkét csapat már a ráadásra tartalékolt – a cseréket illetően is, mert ezen a tornán először fordult elő, hogy a rendes játékidőben mindössze hármat váltottak a csapatok.

A ráadás hasonló mederben csordogált, mint a meccs vége, mígnem a 97. percben, triplacserét hajtott végre a svéd válogatott, behozott három támadó szellemű játékost. Egy perccel később viszont Marcus Danielsson rossz ütemű belépője nagyon csúnyán eltalálta a ráadás elején csereként pályára lépett Artem Beszedin lábát, s gyors videózás után azonnal megkapta a teljesen jogos piros lapját, Beszedin meg a jeges tömlőt a térdére, számára szinte biztosan véget ért az Európa-bajnokság, 10 percet töltött a pályán ezen a meccsen a Dinamo Kijev csatára.

A ráadás első félidejének a végén aztán már szinte minden akció végén ápolni kellett valakit: Emil Krafth fejbe rúgták labdával, Berg egy lövés után kezdett bicegni, Szerhij Krivcov és Jarmolenko meg meghúzódott, így végül bő 20 percig tartott csak az első negyedóra.

A „Kórház a város szélén” a második negyedórában is folytatódott – jellemző, hogy a 118. percben beállt Roman Bezusz, majd rögtön megsérült, s ápolni kellett. Aztán jött a 121. perc, és a negyedórája beállt Arten Dovbik mintaszerű mozdulattal csúsztatta a hullafáradt svéd védők közül a hosszú alsóba Zincsenko beadását, ezzel eldöntve az összecsapást.

Így tehát Ukrajnával vált teljessé a legjobb nyolc mezőnye, Andrij Sevcsenko csapata Anglia ellen lép pályára szombat este kilenckor Rómában.

A NEGYEDDÖNTŐ PROGRAMJA

JÚLIUS 2., PÉNTEK

18.00, Szentpétervár: Svájc–Spanyolország

21.00, München: Belgium–Olaszország

JÚLIUS 3., SZOMBAT

18.00, Baki: Csehország–Dánia

21.00, Róma: Ukrajna–Anglia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!