évforduló

2018.02.25. 17:43

Felvonulással emlékeztek Borisz Nyemcovra

Több ezer ember vonult végig vasárnap Moszkva központjában a három éve meggyilkolt orosz ellenzéki vezetőre, Borisz Nyemcovra emlékezve.

A hatóságok által engedélyezett emlékmenetet az orosz ellenzéki politikus 2015. február 27-i meggyilkolásának évfordulójához időzítették, a részt vevő ellenzéki pártok és csoportosulások, politikusok „Nem félünk”, „Emlékezünk és nem bocsátunk meg”, „Ezek a golyók mindannyiunkban ott vannak” feliratú táblákkal vonultak végig az orosz főváros utcáin. A menetben ott volt a márciusi orosz elnökválasztás két jelöltje, Kszénia Szobcsak és Grigorij Javlinszkij is.

A szervezők szerint mintegy 35 ezer ember vett részt az emlékmeneten, az orosz rendőrség csak 4500-ra becsülte a felvonulók számát.

Borisz Nyemcovot, aki Borisz Jelcin elnöksége idején miniszterelnök-helyettes volt és Vlagyimir Putyin ellenzékének kulcsfigurája volt, 55 éves korában, 2015. február 27-én lőtték le a Moszkva folyó egyik hídján.

A gyilkosság állítólagos csecsen elkövetőit, köztük Ramzan Kadirov csecsen elnök biztonsági szolgálatának egyik tisztjét 2017-ben 11-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság.

Nyemcov családtagjai és politikustársai az orosz igazságszolgáltatás teljes kudarcának nevezték a nyomozást, kételkedtek az eljárás tisztaságában, mondván, az nem vezetett el a bűncselekmény valódi megrendelőjéhez. Bírálták, hogy a Kreml nem volt hajlandó vizsgálatot elrendelni Ramzan Kadirov közvetlen környezetében.

Az orosz vezetés több alkalommal is valótlannak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint köze lenne az ismert ellenzéki meggyilkolásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában