WHO

2019.10.24. 17:30

Újabb mérföldkőhöz ért a gyermekbénulás elleni globális harc

Immár csak a vírus 1-es típusa van jelen a világban.

Forrás: Shutterstock

A gyermekbénulást okozó poliovírus egy újabb típusát sikerült kiirtani a Föld színéről, ami fontos mérföldkövet jelent a veszélyes kórokozó elleni végső harcban – közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

„A 3-as típusú poliovírus kiirtása jelentős lépés a gyermekbénulás-mentes világ felé, ám még nem szabad hátradőlnünk” – hangoztatta Matshidiso Moeti, a WHO afrikai régióért felelős igazgatója.

A gyermekbénulás felszámolásának igazolására létrehozott globális bizottság e heti bejelentése azt jelenti, hogy immár csak a vírus 1-es típusa van jelen a világban, a 2-es típust 2015-ben nyilvánították kiirtottnak.

A WHO 1988-ban indította a gyermekbénulás kiirtását célzó programját, ennek eredményeképpen a fertőzöttek száma 1988 és 2012 között több mint 99 százalékkal csökkent.

Az 1-es típusú poliovírus azonban még mindig jelen van Pakisztánban és Afganisztánban, ahol idén eddig 88 embert fertőzött meg. Ez jelentős emelkedést jelent a 2017-es globális mutatókhoz képest, amikor rekordalacsony számú, mindössze 22 esetet jegyeztek fel világszerte.

A gyermekbénulást okozó poliovírus szennyezett élelemmel vagy vízzel, szájon át juthat a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a higiénia.

A betegség megtámadja az idegrendszert és órákon belül bénulást okozhat. A betegség gyógyíthatatlan, de oltással megelőzhető: az elmúlt évtizedekben a csecsemőket és gyermekeket célzó országos és regionális oltókampányoknak köszönhetően csökkent drasztikusan az esetek száma világszerte.

A Fülöp-szigetek a múlt hónapban jelentette be, hogy sürgősségi oltási kampányt tervez, mivel csaknem két évtized után a gyermekbénulás újra megjelent a délkelet-ázsiai államban, ahol eddig két esetet regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!