sokoldalú zöldség

2019.01.07. 23:18

Tudja, mi történik, ha rendszeresen eszik hagymát?

Az egyik legegészségesebb zöldség, ami minden magyar háztartásban megtalálható.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Iakov Filimonov

A vöröshagyma minden háztartásban megtalálható, filléres alapanyag, és mivel a magyaros fogások elkészíthetetlenek nélküle, ha valaki nem különösebben kedveli az ízét, az is rendszeresen fogyasztja. Ennek a sokoldalú zöldségnek az áldásos hatásait a testünkre gyűjtötte össze a mindmegette.hu.

1. TELE VAN TÁPANYAGGAL

A hagyma az egyik legegészségesebb zöldség: miközben a kalóriatartalma minimális, tele van tápanyaggal. Nagy mennyiségben tartalmaz többek között C-vitamint, ami az immunrendszer karbantartásához szükséges; B6- és B9-vitamint, ami az idegrendszer normális működéséhet szükséges, illetve és káliumot, ami a testünk vízháztartását, az izmok összehúzódását és a veseműködést szabályozza.

2. JÓT TESZ A SZÍVNEK

Kutatások kimutatták, hogy rendszeres hagymázással minimalizálható a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázata is, mivel a zöldségben lévő antioxidánsok gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő hatásúak.

3. ANTIOXIDÁNSBAN GAZDAG

A lila- és vöröshagymában található 25 különböző, flavonoid típusú antioxidáns további jótékony hatása lehet, hogy megakadályozva a sejtkárosodást, olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség.

4. CSÖKKENTI A VÉRCUKORSZINTET

A hagyma a cukorbetegek legjobb barátja, ugyanis jelentősen csökkenti a vércukorszintet, sőt, ha veszélyeztetett kategóriába tartozunk, rendszeres fogyasztással a diabétesz kialakulásának kockázata mérsékelhető.

5. ANTIBAKTERIÁLIS HATÁSÚ

Nem gondolnánk, de a hagyma olyan agresszív baktériumtörzsekkel szemben is képes felvenni a kesztyűt, mint az e-coli vagy a streptococcus. Kutatások bebizonyították, hogy a hagyma héjából kivont quercetin nevű flavonoid (szintén antioxidáns) képes megállítani ezen rosszindulatú baktériumok szaporodását.

6. ERŐSÍTI A CSONTOKAT

Egy középkorú, menopauzán átesett nőket vizsgáló kutatás során kiderült, hogy a rendszeresen hagymát fogyasztók körében kevesebb volt a csontritkulásból adódó csonttörés. Így, ha valaki ügyel a csontjai épségére, és mondjuk a tejtermékeket kevésbé kultiválja, vagy éppen allergiás rájuk, megfelelő mennyiségű hagyma elfogyasztásával részben kompenzálhatja az így kieső csontépítő ásványokat.

7. TÁMOGATJA AZ EGÉSZSÉGES BÉLFLÓRÁT

És, ha mindez még nem lenne elég: a hagyma prebiotikumokban is bővelkedik. Ezek a jótékony baktériumok segítenek megőrizni az egészséges bélflórát, így hozzájárulnak az immunrendszer normális működéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!