Karácsonyi körkérdés

2017.12.21. 06:26

Szívesen adakoznak jó célokra a magyarok

Ünnepekkor, katasztrófahelyzeteknél vagy nehéz sorsú emberek, önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került családok támogatása céljából adakoznak leginkább az emberek – írja a csütörtöki Magyar Idők a lap által megkérdezett jótékonysági szervezetek válaszait idézve. 

Többen hangsúlyozták, hogy az adventi időszak ezek közül is kiemelkedik, de azt egyértelművé tették, hogy a segítségre egész évben szükség van, így a karácsony előtt gyűjtött pénz egy részét átcsoportosítják későbbre.

A lap az Ökumenikus Segélyszervezetet, a Katolikus Karitászt, a Magyar Református Szeretetszolgálatot (MRSZ) és a Magyar Vöröskeresztet kérdezte a jótékonykodók szokásairól.

A karitatív szervezetek tapasztalatai vegyesek, némelyik arról számolt be, hogy inkább magánszemélyek tesznek felajánlásokat, mások arról tájékoztatták a lapot, hogy a cégek is szívesen támogatnak programokat.

A többség úgy véli, hogy a leghatékonyabb segítségnyújtás a pénzadományokkal lehetséges, a kiszámíthatóság miatt különösen megbecsülik azokat, akik folyamatosan adakoznak. De természetesen tárgyi felajánlásokat is fogadnak.

Minden szervezet kiemelte, hogy az egyes akcióknál óriási a média szerepe, és nemcsak a kampányok népszerűsítésével, hanem az adományok felhasználásának bemutatásával is. A sajtó ezzel hitelesíteni tudja az elvégzett munkát, ami azért is fontos, mert így az emberek legközelebb is szívesen adakoznak. A jótékonykodóknak nagyon fontos, hogy lássák, az akciók során adományaik jó kezekbe jutottak el – olvasható a lapban.

Borítóképünkön gyerekek ajándékokat bontanak a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciójának ünnepélyes kampányzáróján Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében 2017. december 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!