megvalósítható

2019.10.22. 12:15

Stresszoldó módszerek, amelyek könnyebbé teszik a mindennapokat

A hétköznapi feszültségek akár meg is betegíthetik az embert, ha nem képes kikapcsolni, akár napi néhány percre.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Look Studio

Csörög a vekker, a nap első stresszes élménye… Ezer a teendőnk: kávé az életben maradásért, gyors zuhany, gyors smink, gyors szendvics, irány a munka. Ötven e-mail vár bennünket már reggel, irathegyek az asztalon vagy éppen morcos ügyfelek. Délben futás a közeli büfébe. Végül is került valami a gyomorba, pont elég az elbágyadáshoz. A gyomoridegesség miatt úgysincs étvágyunk. Ha ön is így él, sürgősen változtatnia kell! A módszerek és lehetőségek bemutatásával próbál segíteni a Diéta és Fitnesz cikke.

Lazítás

Iktasson be egy kis szünetet. Egy negyedórára kapcsolódjon ki, gondoljon valami megnyugtatóra vagy szépre. Igyon egy kellemes, fűszeres teát. Ha otthon kezd el túlzottan zakatolni az agya, lazítson a fürdőkádban.

Mozgás

Napjában 20-30 perc már komoly teljesítmény, egy kiadós séta, gyaloglás, kerekezés. A fizikai aktivitás a szabad levegőn friss oxigént visz a sejtekbe, mozgásba hozza a bélműködést. És megvan az a nagyszerű előnye is, hogy észrevétlenül lead így pár felesleges kilót.

Érdekvédelem

Napjában többször is fojtogatja a harag és a düh, feszül a gyomra? Egyenes az út a gyomorfekélyhez. Ezt ne engedje tovább: ki vele, mi bántja, ki bántotta? Beszéljen, vitatkozzon, tiltakozzon, ha méltánytalanság éri. Mindenkinek joga van megvédenie önmagát.

Illatok

Izgató, nyugtató, gyógyító – melyiknek mi a hatása. A helyzet vagy hangulata szerint cseppentsen aromaolajat egy tálka vízbe. Hadd töltse be az illat a szobát.

Enzimek

A tápanyag elbontásának mesterei, velük emészt a gyomor. Ha hiányoznak, az ételek egészben haladnak tovább, és megrekednek. Emésztésserkentőnek kiváló az ananász.

Reggeli

Nem érdemes kihagyni, mert 10 órakor már ingerült lesz az éhségtől. Egy kevés müzli tejjel, teljes őrlésű kenyér, joghurt, friss gyümölcs: ennyi már erőt ad a naphoz.

Betegségmegelőzés

A biztonságos megelőzés alapja az, hogy időben felismerje a betegséget, például a gyomorral, a bélrendszerrel kapcsolatban. Ha tartósan fennálló panaszai vannak, kérjen hamar időpontot a doktortól a soron következő ellenőrző vizsgálatra.

Humor

Jót tesz az egészségnek a nevetés, kutatások is igazolták. Testünk ugyanis nevetéskor boldogsághormonokat szabadít fel, miközben a stresszhormonok szintje csökken.

Immunrendszer erősítése

A szervezet védekezősejtjeinek 70 százaléka a belekben található meg. Erősítse őket kiegyensúlyozott és mértéktartó táplálkozással, alkalmankénti tisztítókúrával, bifidus essensisszel.

Igen!

Ez a bátorság, az erő, a hit szava. Mondja ki minél többször, az életre, a mindennapokra, az örömre, a boldogságra. Ne tagadja meg magától az örömöket, főleg ne azokat, amelyek karnyújtásnyira vannak.

Gyógynövények

Nagyanyánknak a kisujjában volt: kömény, ánizs, kamilla, menta – ezek teája oldja a görcsöket, megszünteti a felfúvódást.

Szerelem

A gyomor most a boldogságtól remeg, s mivel egy falat sem megy le az izgalomtól, csodálatosan kipiheni magát.

Zene

Forró ritmus, szelíd dallamok – akármelyik változata van a kedvére, frissíti és erősíti belülről.

Gyümölcs

Az egészségtudomány napjában ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztást ajánl. Így láthatja el a szervezetet elegendő vitaminnal és növényi anyagokkal.

Napirend

Kapkodás helyett dolgozzon előre elgondolt és le is írt napi menetrend szerint. Pipálja ki az elvégzett elemeket, s akkor látja meg, mi mindent végzett. Így erősödik az önbizalma.

Állandók

Közös reggeli, meleg tej elalvás előtt, meditáció vagy imádság – nyugvópontok és fogódzók a napi rohamban. Ne sajnálja rájuk az időt.

Folyadékfogyasztás

Két-három liter víz vagy tea lenne optimális mennyiség naponta. Szoruláskor mindjárt reggel egy pohár langyos víz a leghatékonyabb segítség.

Szabadság

Fontos, hogy erővel töltekezzen, s hogy fellélegezzen a test. Használja így a szabadságát. Egyebekben egy kis kiruccanás már elég, hogy valami új az eszébe jusson.

Magocskák

Ballasztanyagokra nagy szüksége van a gyomornak ahhoz, hogy könnyebben emésszen. Ezért fogyasszon teljes kiőrlésű termékeket – kenyérként, tészta, rizs vagy liszt formájában.

Testsúlyoptimum

Kövér vagy sovány? Önmegítélésünk csak szubjektív lehet. A valós közelítéshez támpontot ad a testtömegindex vagy a testzsírszázalék.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!