menzareform

2019.11.08. 22:35

Pozitív a gyermekétkeztetésben bevezetett intézkedések hatása

Az iskolai konyhák 90 százaléka kevesebb zsírral, 97 százaléka kevesebb cukorral főz.

Budapest, 2019. július 3. Gyerekek ebédelnek az Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola ebédlõjében 2019. július 3-án. Jövõre minden eddiginél több forrást, 82 milliárd forintot fordít a kormány szociális gyermekétkeztetésre - közölte a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Jól látható a gyermekétkeztetésben bevezetett intézkedések pozitív hatása, a fokozatos áttérés radikális változásokat hozott az iskolai étkeztetésben az elmúlt években – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a legfontosabb cél a túlsózottság csökkentése volt, amely érezhető mértékben, 8,6-ról 6,7 grammra csökkent étrendenként. Ezzel meg lehet előzni, hogy a gyerekek olyan ízvilághoz szokjanak hozzá, amely harminc-negyven év múlva akár betegségeket is okozhat – jegyezte meg.

A menzareform és az iskolagyümölcs-program egyaránt egészségesebb ételekhez szoktatja a diákokat – mondta. Az elmúlt években az iskolai menzák háromnegyedéből teljesen eltűntek például a mesterséges ételízesítők.

Az iskolai konyhák 90 százaléka kevesebb zsírral, 97 százaléka kevesebb cukorral főz, a naponta többször gyümölcsöt fogyasztó gyerekek aránya pedig tíz év alatt 45-ről 65 százalékra emelkedett – ismertette.

Az egészségesen eltöltött évek száma a genetikai adottságok mellett nagyban az életmódtól függ, ezért fontos, hogy a mindennapi testnevelésórákon az iskolások megismerhetik és megszerethetik a sportokat, ezzel hozzászoknak egy mozgásban gazdag életformához – mutatott rá.

Megjegyezte: a mindennapos testnevelésnek többek között az is köszönhető, hogy Európában a magyar iskolások mozognak a legtöbbet.

Borítókép: illusztráció / Gyerekek ebédelnek az Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola ebédlőjében 2019. július 3-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!