Savanyú, de egészséges

2020.03.17. 13:48

Öt érv, amiért jó nekünk a citrom

Erősíti a szervezetet, ha rendszeresen eszünk citromot vagy iszunk citromos vizet. De vigyázzunk a fogainkra!

Forrás: Shutterstock

Amikor az élet citrommal kínál, készíts belőle limonádét – tartja a mondás. A valóságban azonban legyen szó citromról vagy limonádéról, ez a frissítő citrusféle tele van C-vitaminnal, rosttal és más hasznos vegyületekkel, amelyek hozzájárulnak az egészségünkhöz – írja az Origo.

Támogatja a szívet

A tanulmányok szerint a C-vitaminban gazdag alapanyagok, mint például a citrom, csökkenthetik a magas vérnyomást, ezáltal pedig a szívbetegségek kockázatát. Ehhez a benne lévő rostok és növényi vegyületek is hozzájárulnak:

a heszperetin egy olyan antioxidáns, amelyet a citrusfélék tartalmaznak, és csökkentheti a koleszterinszintet.

Hatással lehet az emésztésre

A citromban sok oldható rost és egyszerű cukor található. Az oldható rostok, mint a pektin, javítják az emésztést, támogatják a bél egészségét és szabályozzák a bélmozgást.

Frissíti a leheletet

A főzés után a kézen maradt erős szagoktól úgy szabadulhatunk meg, hogy átkenjük a kezünket citrommal. Ugyanígy tünteti el a kellemetlen leheletet is, ha fokhagymát vagy hagymát eszünk.

Ráadásul a citrom serkenti a nyáltermelést, amely megóv a szájszárazságtól.

A szájszárazság a baktériumok által okozott rossz lehelethez vezet.

Segíthet a hidratálásban

Sokan nem szeretik a vizet, ezért csak nagyon keveset isznak belőle. Ugyanakkor, ha adunk hozzá egy kis citromot, máris sokkal jobb a helyzet. Így sokkal könnyebben maradhatunk hidratáltak.

Megszüntetheti a gyomorégést

Amikor gyomorégésről van szó, a citrom eredményessége egyénenként változik: vannak, akiknek enyhül a probléma, míg másoknak nem. Mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, milyen hatással van rá a citrom és a citromos víz.

Ám ha rendszeresen fogyasztunk citromot vagy citromos vizet, ügyeljünk a fogainkra.

A citromsav ronthatja a fogzománcot, a kockázat csökkentése érdekében igyuk a citromos vizet szívószállal, utána pedig öblítsük ki a szánkat sima vízzel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!