18°
Fotó: Zemler / Shutterstock.com

Őseink tápláléka alakította ki azt, ahogyan ma beszélünk

A kutatók 52 indoeurópai nyelvet vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy az f és a v hang miként jelent meg bennük. Kimutatták, hogy ahogyan a társadalmak áttértek a mezőgazdaságra és a nyersételeket felváltotta a lágyabb főtt hús és burgonya, vagy rizs, főtt zöldség, ezek a hangok egyre elterjedtebbé váltak.

Őseink táplálkozása is nagy hatással volt arra, ahogyan ma az emberek többsége beszél – derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport.

„Köztudott, hogy a nyelvek a társadalmak fejlődésével és változásával együtt fejlődnek, de

az általunk képzett hangokat nagyban meghatározza az állkapocs elhelyezkedése, arra pedig hatással van az, hogy miként rágjuk meg táplálékunkat”

– írták a kutatók a Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A nyelv tanulmányozása gyakran kulturális tényezőkre összpontosít, de „a mi munkánk megmutatta, hogy

a nyelv biológiai jelenség is, nem lehet teljesen elválasztani a kultúrát és a biológiát”

– mondta Balthasar Bickel, a Zürichi Egyetem nyelvésze, a tanulmány társszerzője.

A kutatók kőkori és modern koponyákat tanulmányoztak és szimulációkkal megfigyelték meg, hogy az állkapocs különféle elhelyezkedése alapján milyen hangokat tudunk kibocsátani. A ma létező nyelvek mintegy negyedét, kétezer nyelv adatbázisát elemezve képesek voltak meghatározni, hogy mely hangokat és hol használnak több-kevesebb gyakorisággal.

A vadászó-gyűjtögető társadalmak csoportjai által beszélt nyelvekben nagy valószínűséggel kevésbé használhatták azokat a mássalhangzókat, amelyeket a későbbi földművelő társadalmak használtak – állapították meg a kutatók.

„Anatómiánk megváltoztatta a nyelvekben lévő hangok típusait”

– magyarázta Noreen von Cramon-Taubadel, a Buffalói Egyetem antropológusa.

Mielőtt a társadalmak elkezdtek növényt termeszteni és megtanultak főzni, a korai emberek nyers húst rágtak, ami az állkapocs és a fogak számára kemény munka volt.

A kőkori koponyák különböznek a modern koriaktól. Az idősebb koponyákban a felső és az alsó fogak közvetlenül egymásra záródnak, míg a modern emberkében van bizonyos túlharapás, az elülső felső fogak az alsó fogaktól kijjebb helyezkednek el, ha a száj zárva van.

Ha valaki puhább ételeken nevelkedik, rágása nem olyan, mint elődeinknek, akiknek erősebben kellett dolgozniuk állkapcsukkal – magyarázta Bickel.

A puhább ételek fogyasztása nemcsak az állkapocs állását változtatja meg, de a könnyen kiejthető hangokat is. Különösen könnyebbé válik a f és a v hang kiejtése, amelyeket a nyelvészek labiodentális hangoknak neveznek.

Charles Hockett amerikai nyelvész egy évtizede már felvetette, hogy a mezőgazdaság elterjedése alakította a nyelveket, de nem tudta bizonyítani feltevését.

Borítókép: illusztráció

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Süssünk Borbás Marcsival!
sajátos akció
Beloptak egy képet a moszkvai Tretyjakov Képtárba
segítség / 51 perce
Sokat nyernek a háromgyerekes családok az otthonteremtési támogatással
A három gyermeket vállalók összesen több mint 27 millió forint támogatáshoz juthatnak, amiből 6,2 millió forintot nem is kell visszafizetni.
képtelenség! / 1 órája
Fiatalkori énjükkel pózolnak a sztárok
golden tour / 1 órája
Hosszú Katinka aranyéremmel zárt Marseille-ben
Hyppytyynytyydytys / 1 órája
Kilenc y betűt tartalmaz a világ legfurcsább könyvcíme
2:1! / 1 órája
Óriási győzelmet aratott a magyar válogatott a horvátok fölött
ez történt a hétvégén / 2 órája
Nyertek a kézisek, kikaptak a kosarasok, bajnoki érmeket szereztek a futók - gyorshír
NOOL
Salgótarján / 2 órája
Majd' kilencszáz kutya lepte el a Tóstrandot
Lászlók Judit