13°
23°
12°
Fotó: Zemler / Shutterstock.com

Őseink tápláléka alakította ki azt, ahogyan ma beszélünk

A kutatók 52 indoeurópai nyelvet vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy az f és a v hang miként jelent meg bennük. Kimutatták, hogy ahogyan a társadalmak áttértek a mezőgazdaságra és a nyersételeket felváltotta a lágyabb főtt hús és burgonya, vagy rizs, főtt zöldség, ezek a hangok egyre elterjedtebbé váltak.

Őseink táplálkozása is nagy hatással volt arra, ahogyan ma az emberek többsége beszél – derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport.

„Köztudott, hogy a nyelvek a társadalmak fejlődésével és változásával együtt fejlődnek, de

az általunk képzett hangokat nagyban meghatározza az állkapocs elhelyezkedése, arra pedig hatással van az, hogy miként rágjuk meg táplálékunkat”

– írták a kutatók a Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A nyelv tanulmányozása gyakran kulturális tényezőkre összpontosít, de „a mi munkánk megmutatta, hogy

a nyelv biológiai jelenség is, nem lehet teljesen elválasztani a kultúrát és a biológiát”

– mondta Balthasar Bickel, a Zürichi Egyetem nyelvésze, a tanulmány társszerzője.

A kutatók kőkori és modern koponyákat tanulmányoztak és szimulációkkal megfigyelték meg, hogy az állkapocs különféle elhelyezkedése alapján milyen hangokat tudunk kibocsátani. A ma létező nyelvek mintegy negyedét, kétezer nyelv adatbázisát elemezve képesek voltak meghatározni, hogy mely hangokat és hol használnak több-kevesebb gyakorisággal.

A vadászó-gyűjtögető társadalmak csoportjai által beszélt nyelvekben nagy valószínűséggel kevésbé használhatták azokat a mássalhangzókat, amelyeket a későbbi földművelő társadalmak használtak – állapították meg a kutatók.

„Anatómiánk megváltoztatta a nyelvekben lévő hangok típusait”

– magyarázta Noreen von Cramon-Taubadel, a Buffalói Egyetem antropológusa.

Mielőtt a társadalmak elkezdtek növényt termeszteni és megtanultak főzni, a korai emberek nyers húst rágtak, ami az állkapocs és a fogak számára kemény munka volt.

A kőkori koponyák különböznek a modern koriaktól. Az idősebb koponyákban a felső és az alsó fogak közvetlenül egymásra záródnak, míg a modern emberkében van bizonyos túlharapás, az elülső felső fogak az alsó fogaktól kijjebb helyezkednek el, ha a száj zárva van.

Ha valaki puhább ételeken nevelkedik, rágása nem olyan, mint elődeinknek, akiknek erősebben kellett dolgozniuk állkapcsukkal – magyarázta Bickel.

A puhább ételek fogyasztása nemcsak az állkapocs állását változtatja meg, de a könnyen kiejthető hangokat is. Különösen könnyebbé válik a f és a v hang kiejtése, amelyeket a nyelvészek labiodentális hangoknak neveznek.

Charles Hockett amerikai nyelvész egy évtizede már felvetette, hogy a mezőgazdaság elterjedése alakította a nyelveket, de nem tudta bizonyítani feltevését.

Borítókép: illusztráció

Hozzászólások

Nyomás alatt
Jobbik-listavezető: szerdán dől el, ki lesz a párt EP-képviselője
Klímakatasztrófa / 24 perce
Gyurcsány: az erős Európa a DK-val még erősebb lesz
A DK politikusai azt az Európát akarják képviselni, amely megteszi az első lépéseket az Európai Egyesült Államok létrehozása felé.
Alázatosak maradnak / 32 perce
Fekete-Győr: a Momentum a magyar egészségügy pártja
Felvidék megingott / 51 perce
Szlovákiában az MKP és a Most-Híd nem szerzett mandátumot
Felemás reagálás / 1 órája
Az MSZP elnöksége vállalja a felelősséget, de nem mond le
Európai nemzet, európai ország / 1 órája
Orbán Viktor: a magyarok megbízást adtak a bevándorlás megállítására 
MSZP-Párbeszéd / 2 órája
Jávor Benedek: súlyos vereség az MSZP-Párbeszéd közös listás eredménye
Harakiri / 2 órája
Kudarctörténet: lemondott az LMP országos elnöksége