kapaszkodó

2020.05.20. 16:44

Online pénzadománygyűjtést indít az Ökumenikus Segélyszervezet

A segélyszervezet idén is meghirdeti a tavaszi Felhőtlen gyermekkor kampányát, és arra kér mindenkit, hogy csatlakozzon célkitűzéseihez.

Fekete Daniel / MÖS

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

Fotó: Fekete Dániel

Az Ökumenikus Segélyszervezet Felhőtlen gyermekkor kampányában a járvány miatt még nehezebb helyzetbe került rászoruló gyermekekért hív összefogásra.

Május mindig a gyermekek hónapja az Ökumenikus Segélyszervezetnél. Az elmúlt években ez vidám programok és gyermeknapi meglepetések sokaságát jelentette, sőt ilyenkor már javában készült a szervezet a nyári táborokra is. 2020 tavaszán a járvány felforgatta a gyermekek életét is: lezárt játszóterek, otthoni tanulás, felfüggesztett közösségi programok. Sok család számára pedig, – akiket eleve rossz helyzetben, tartalékok nélkül értek a járvány következményei – most még nehezebb a megélhetés. Sokan veszítették el munkájukat, bevételeiket, s kerültek kilátástalan helyzetbe.

Éppen ezért most még fontosabb, hogy a segélyszervezet munkatársai ott legyenek a rászoruló gyermekek mellett, és ne engedjék el a kezüket!

Kapaszkodó programja keretében több mint 2000 gyermek felzárkózását segíti rendszeresen átmeneti otthonokban, hátrányos helyzetű térségekben, országszerte a karitatív szervezet.

Erre a segítségre, a kapaszkodóra most nagyobb szükség van, mint valaha, ezért az Ökumenikus Segélyszervezet idén is, immáron hetedik éve meghirdeti a tavaszi Felhőtlen gyermekkor kampányát, és arra kér mindenkit, hogy csatlakozzon a www.segelyszervezet.hu oldalon támogatható pénzadománygyűjtés célkitűzéseihez!

Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy a járvány minden intézményük életét felbolygatta és rendkívüli kihívások elé állította a munkatársakat.

A Segélyszervezet a koronavírus-járvány alatt sem engedte el a gyermekek kezét: a közösségi programok felfüggesztése idején a munkatársak telefonon, illetve online tartottak folyamatos kapcsolatot a családokkal, sok esetben személyes érintkezés nélküli adományátadással juttatták el a támogatást a rászorulóknak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet egész éves, gyermekeket segítő munkájának támogatása mellett most azért indít pénzadománygyűjtést,

  • hogy minél több nehéz helyzetbe került gyermekes családot tudjanak támogatni élelmiszerrel
  • hogy segítséget tudjanak nyújtani azoknak a gyermekeknek a tanulásban, akiknek hiányoznak eszközeik a digitális oktatásba való bekapcsolódáshoz hogy fejlesztő pedagógusok bevonásával segíthessenek a gyermekek bezártság alatt tovább halmozódó hátrányainak leküzdését
  • hogy nyáron intézményeik napközis táborokat szervezhessenek, ahol a járványügyi előírások betartása mellett is juthatnak a gyermekeknek felhőtlen percek, és kiscsoportos foglalkozásokon segíteni tudják a gyermekeket az iskolai lemaradások behozásában is.
  • Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta: bár a koronavírus miatt idén nem tudnak a korábbi évekhez hasonló nagyszabású szabadtéri gyermeknapi programokat szervezni, de

    sztárok bevonásával egy különleges, online gyereknapi műsort készítenek, mellyel az intézményekben élő gyerekeket fogják meglepni.

    Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

    A gyerekekért indított adománygyűjtésre hívja fel a figyelmet Iain Lindsay május 15-én indított akciója is, melyben ismert közéleti személyekből álló futóláncot indított, akikkel gyermeknapig teljesítik a Balatonkörnek megfelelő 221 km-t.

    A diplomata vezetésével a korábbi években jótékonysági futócsapatot indított az Ökumenikus Segélyszervezet az NN Ultrabalatonon, mellyel a Felhőtlen gyermekkor kampány célkitűzéseire hívta fel a figyelmet.

    Ahogy sok nagy tömegeket vonzó rendezvényt, úgy az NN Ultrabalatont is 2020 őszére halasztották a szervezők. Azonban, mivel Iain Lindsay októberre már elhagyja budapesti állomáshelyét, ezért úgy döntött, ha a Balaton-kerülés idén számára biztosan ki is marad, jótékonysági vállalását teljesíti: a verseny tervezett hétvégéjén lefutotta a 221 km rá eső 10 kilométeres részét, és Gyermeknapig, május 31-ig adománygyűjtést indított az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló gyermekeket támogató „Kapaszkodó” programjának javára.

    A közösségi médiában közzétett videófelhívásban több olyan, a Budapesten töltött évek alatt általa megismert közéleti személyt és hírességet is megszólított, akik maguk is lelkes futók. A nagykövet arra kérte őket, hogy segítsenek, hogy a „Ne csak szurkolj, segíts!” jelmondattal meghirdetett felhívása még a Gyermeknap előtt minél többekhez eljusson. A felkért futók között szerepel Szijjártó Péter, a magyar diplomácia vezetője, Varga Judit igazságügyi miniszter, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Kovács ’Koko’ István olimpiai bajnok ökölvívó, Bogdán Ádám válogatott labdarúgó, Mádai Vivien televíziós műsorvezető és Wolf Kati énekes is.

    A Felhőtlen gyermekkor gyűjtéshez bárki tud csatlakozni: a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártya segítségével egyszerűen és biztonságosan lehet adományozni vagy átutalással a 11705008-20464565 számlaszámon lehet pénzadományt felajánlani – a közlemény rovatban a Felhőtlen gyermekkor jelzést kell feltüntetni.

    Fekete Daniel / MÖS
    Fotó: Fekete Dániel

    Az Ökumenikus Segélyszervezet Kapaszkodó programjának keretében, 13 intézményének bevonásával biztosít rendszeres foglalkozásokat 2000 gyermekek számára országszerte (Miskolc, Szolnok, Orosháza, Kaposvár, Kastélyosdombó, Szendrő, Olaszliszka, Sátoraljaújhely, Budapest, Boldogkőújfalu, Vizsoly, Sopron, Debrecen). A program olyan gyermekeknek kínál valódi esélyt a felzárkózásra, akik a szegénység, bántalmazás vagy egyéb krízishelyzet miatt jelentős hátrányt szenvednek mindennapjaikban. A Kapaszkodó programban részt vevő gyermekekkel fejlesztőfoglalkozások, élményprogramok keretében foglalkoznak, illetve akiknél szükséges, ott ingyenes egyéni fejlesztésre is lehetőséget kínál a segélyszervezet. A felzárkózást segítő fejlesztő foglalkozásokon és közösségi programokon túl, évente több ezer nélkülöző gyermek kap kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha vagy iskolaszer formájában is az Ökumenikus Segélyszervezet.

    Családok, akinek a kezét nem engedjük el, gyermekek, akiknek most Kapaszkodót nyújtunk:

    Attila és felesége 4 kisebb gyermeket nevel: a 15 éves Kristófot, a 11 éves Gergőt, a 4 éves Attilát és a 3 éves Ritát. Az édesanya nagyon szeretett volna újra munkába állni, azonban a járványhelyzet miatt nem kapott állást. A hat fős család fenntartásához az apuka havi 100 ezer forintos keresete nagyon kevés, ezért fordultak az Ökumenikus Segélyszervezethez támogatásért. Sok Attiláékhoz hasonló helyzetbe került család keres fel bennünket és kér segítséget a rendkívüli időszak átvészeléséhez.

    Szegény körülmények között nevelkednek annak a boldogkőújfalui családnak a gyermekei, akik állandó látogatói a helyi Jelenlét Pont fejlesztőházunknak. A legidősebb lány, Ágota, három tantárgyból is korrepetálásra szorul, ugyanis a feladatok értelmezésében sajnos szülei sem tudnak segíteni. A 12 éves Mária aktív tagja a gyerekfoglalkozásoknak, melyek sokat segítenek figyelem-, és viselkedészavarának kezelésében. A legkisebb lány, Melissza, a foglalkozások hatására egyre jobban teljesít az iskolában és sorra kapja az ötösöket. A tanulásban és a felzárkózásban segítséget nyújtó intézményeinkben nagyon sok, a három lánytestvérhez hasonló gyermek van, akiknek kapaszkodót nyújtva, nemcsak a tanulásban, de a felhőtlen gyermekkorra való esély megteremtésében is segítünk.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!