azt a paszta!

2018.02.09. 07:35

Nemzetközi tésztakalauz

Ismerje meg a különféle változatokat!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Arthur-studio10

A tésztafélék nemcsak a magyar, de más nemzetek konyháiban is fontos szerepet töltenek be – olvasható a Vasárnap Reggel a legutóbbi számában. A lap bemutatja, hogy mi a különbség az öt hasonló, ám mégis különböző nemzeti étel között.

Galuska

A lisztből, sóból, tojásból és vízből készült tészta levesbetétként és szaftos húsok, pörköltek köreteként is megállja a helyét. Fontos, hogy csak közvetlenül szaggatás előtt keverje ki, máskülönben megkeményedik, és nehéz lesz vele dolgozni.

Csipetke

A lisztből, tojásból és némi sóból gyúrt tészta egy kicsit keményebb, mint a galuskatészta. A masszából cipót kell formázni, és abból kell apró darabokat kicsipkedni, amiket lisztezett deszkán kell „kigömbölyíteni”.

Nokedli

A német nyelvterület galuskája (spätzle) nagyon hasonlít a miénkre. Ez az eredetileg sváb étel elkészíthető édesen és sósan is. Az egyik legnépszerűbb változat a tojásos fajta.

Sztrapacska

A szlovák galuska annyiban különbözik a miénktől, hogy reszelt nyers burgonyát is tartalmaz. Juhtúróval és ropogósra sült szalonnával tálalják.

Gnocchi

A burgonya európai elterjedését és termesztését megelőző időszakban az olasz galuska tésztája lisztből, tojásból, vízből és némi sóból állt. A maihoz hasonló krumplis gnocchit feltehetőleg az 1880-as évek óta készítenek és fogyasztanak Itália-szerte.

Borítókép: Illusztráció

Arthur-studio10 / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!