2018.02.09. 07:35
Nemzetközi tésztakalauz
Ismerje meg a különféle változatokat!
Forrás: Shutterstock
Fotó: Arthur-studio10
A tésztafélék nemcsak a magyar, de más nemzetek konyháiban is fontos szerepet töltenek be – olvasható a Vasárnap Reggel a legutóbbi számában. A lap bemutatja, hogy mi a különbség az öt hasonló, ám mégis különböző nemzeti étel között.
Galuska
A lisztből, sóból, tojásból és vízből készült tészta levesbetétként és szaftos húsok, pörköltek köreteként is megállja a helyét. Fontos, hogy csak közvetlenül szaggatás előtt keverje ki, máskülönben megkeményedik, és nehéz lesz vele dolgozni.
Csipetke
A lisztből, tojásból és némi sóból gyúrt tészta egy kicsit keményebb, mint a galuskatészta. A masszából cipót kell formázni, és abból kell apró darabokat kicsipkedni, amiket lisztezett deszkán kell „kigömbölyíteni”.
Nokedli
A német nyelvterület galuskája (spätzle) nagyon hasonlít a miénkre. Ez az eredetileg sváb étel elkészíthető édesen és sósan is. Az egyik legnépszerűbb változat a tojásos fajta.
Sztrapacska
A szlovák galuska annyiban különbözik a miénktől, hogy reszelt nyers burgonyát is tartalmaz. Juhtúróval és ropogósra sült szalonnával tálalják.
Gnocchi
A burgonya európai elterjedését és termesztését megelőző időszakban az olasz galuska tésztája lisztből, tojásból, vízből és némi sóból állt. A maihoz hasonló krumplis gnocchit feltehetőleg az 1880-as évek óta készítenek és fogyasztanak Itália-szerte.
Borítókép: Illusztráció
Arthur-studio10 / Shutterstock.com