Termékteszt

2018.01.26. 10:52

Nem járhattunk rosszul a sertéspárizsival

Harmincféle sertéspárizsit vizsgált a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb terméktesztjén, élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelő volt. Az is kiderült, milyen az a párizsi, amit a wellness fogalmával hoznak hírbe.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Stock-Asso

A hatóság honlapján pénteken közzétett közlemény szerint egy esetben indítottak minőségi probléma miatt eljárást. Az egyik osztrák, wellness megnevezésű párizsi víztartalma jelentősen meghaladta az előírt értéket.

Azt is vizsgálták, hogy helytállóak-e a termékek csomagolásán szereplő gluténmentes, laktózmentes, szójamentes, tejfehérjementes feliratok, a vizsgált termékek mindegyike megfelelt ennek.

A közlemény emlékeztet: a tavaly augusztus elseje óta kötelező élelmiszerkönyvi előírás szerint a párizsiban a minimális hústartalom a korábbi 40 százalékról 51 százalékra emelkedett. További kritérium a párizsi megnevezésű termékekkel szemben, hogy a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége (MSM) a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10 százalék lehet.

A vizsgált 30 párizsit 10 üzem állította elő, 7 magyar, 3 osztrák és 1 német.

A vizsgálati eredmények és kóstolás alapján a Nébih Szupermenta versenyében a szeletelt párizsiknál az első a Berger Feine Extrawurst, a 2. a Pick Nosztalgia, a 3. a Wiesbauer Dunahús Delikát lett, a rúd kiszerelésűeknél a sorrend: Pick Nosztalgia, Berger Feine Extra, Pick Füst Ízesítésű.

Borítókép: Illusztráció

Stock-Asso / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!