érdekességek

2019.04.25. 12:15

Nem csak finom, egészséges is az újburgonya

A kora nyári szezon egyik finomsága kiváló C-, B1- és B6-vitamin forrás, de jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Iakov Filimonov

A friss, ropogós újkrumplit hamarosan élvezhetjük. Érdemes minél több alkalommal, minél többféleképpen elkészíteni ezt a csodás zöldséget – írja legfrissebb számában a Vasárnap Reggel.

Szezonja

Az újburgonya megjelenése a kora nyarat jelzi. Mielőtt a gumók piacra kerülnének, mintegy 80-100 napot töltenek a földben.

Beszerzése

Vásárláskor ügyeljen arra, hogy csak hibátlan, kemény szemeket válasszon, hiszen az újburgonya könnyen megrothad. Tanácsos minél hamarabb felhasználni a zöldséget.

Elkészítése

Az újburgonya keményítőtartalma kb. 15%, emiatt rövidebb ideig kell sütni vagy főzni, mint az idősebb gumókat.

Tisztítása

Az újburgonyát nem kell meghámozni. Egyrészt azért, mert így finomabb, másrészt azért, mert a héj egészen vékony és puha, emiatt elegendő, ha körömkefével vagy szivaccsal alaposan átdörzsöli a szemeket.

Felhasználása

Az újkrumpli nem minden burgonyás receptben állja meg a helyét. Krémlevesekhez, gombóchoz vagy krumplipüréhez inkább „lisztesebb” fajtát válasszon.

Tudta-e?

Az újburgonya magas víztartalmának köszönhetően a diétázók számára is ideális választás, főleg, ha zsiradék nélkül, párolva készítik el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!