A magány életveszélyes

2019.01.16. 13:00

Miért hal férje után az özvegy?

Sokszor megesik, hogy egy idős házaspár egyik tagjának halála után röviddel nem sokkal társa is követi őt a másvilágra. Mi állhat a jelenség hátterében?

Bagdy Emőke pszichológus professzor, pszichoterapeuta fejlődéspszichológiai tudományos alapokon és klinikai terápiás tapasztalataira hivatkozva tárja fel, miért lehet életveszélyes a magány. A szakember a Borsnak elmondta: „Az ember alapvetően társas lény, már a méhen belül sem voltunk egyedül. Nem tudunk kapcsolat nélkül élni, hosszú távon képtelenek vagyunk kapcsolatoktól megfosztottan létezni.”

Az idős házaspárokról szólva Bagdy Emőke elmondta: „Társaktól elkülönítve az elme épsége is veszélybe kerül. Az összeszokott házaspárokat különösen erős kötelék fűzi össze. Életük közös élményeiből fonódik össze létezésük értelme, értéke. Mély szeretetkapcsolat szövődik ilyen esetekben a pár között. Ebben döntőbb már a biztonság, a ragaszkodás, a kölcsönös egymásra utaltság, és nem elsősorban az érzelmek hőfoka” – magyarázta a szakértő, aki szerint a magány képes arra, hogy megbetegítsen.

Bagdy Emőke szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa budapesti rendelőjében 2013. szeptember 25-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ha már nincs kivel, nincs kiért, nincs miért élni, akkor az élet elveszíti az értelmét. Angyal András, egy Amerikában élő magyar származású pszichológus írta le a szükségeltségi szükséglet fogalmát. Ez azt jelzi, hogy az egészségi állapotunk, életkedvünk, jövőképünk döntő mér­tékben függ attól, hogy van-e olyan ember az életünkben, aki számunkra a legfontosabb. Bagdy Emőke mindehhez hozzáfűzte:

idős korú együttélés esetén ez a szükségeltségi szükséglet nagyon magas.

„Eszerint ha az egyik eltávozik az életből, akkor a másik számára az élet értelme kiüresedik. Kiért élek? Miért élek? Ilyen kérdéseket tesznek fel magukban. Ha nem tudnak rá választ adni, akkor sokan összeroppannak, a jövőképük elhomályosodik” – mutatott rá a pszichológus professzor.

Érdekes tény, hogy ha már úgy érezzük, nincs kiért, nincs miért élni, akkor a szervezet biológiai szempontból is feladja.

Ez nagyon veszélyes, mert így olyan üzeneteket küld az illető az egész szervezetének, így az immunrendszerének is, hogy úgysem érdemes már működnie. Ennek hatására pedig tényleg képes gyengébben működni, ami miatt sorra jöhetnek a betegségek – sorolja a cikk az egymást követő negatív jelenségeket.

„Depressziós embereknél tudományosan igazolt, hogy az immunrendszerük is gyengébben működik.

Valójában a végtelen elkeseredésben a szervezet is feladja, és képes odáig jutni, hogy meghal az illető”

– mondta el a szakember.

Ahhoz, hogy ezek a dolgok elkerülhetők legyenek, mindkét szakértő szerint a családnak kell figyelmesnek lennie, és kialakítani egy olyan erős védőhálót, ami megakadályozza, hogy kárt tegyen magában ilyen vagy olyan formában az idős ember. Ugyanakkor Nyakas Gábor kutyavi­selkedési szakember szerint so­kat segíthet az is, ha háziállata van a nyugdíjasnak, róla ugyanis továbbra is gondoskodnia kell, ami által elkerülhető a dep­resszió.

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!