külhoni magyarság

2019.05.27. 12:01

Megrendezték a XX. Kárpát-medencei Magyar Iskolatalálkozót

Az összetartozás, és határok feletti együvé tartozás jegyében Délvidékről Bácskertes, Horvátországból Laskó, Erdélyből Etéd, Felvidékről Komárom, az anyaországból Piliscsaba diákjai és tanárai találkoztak egymással Aklihegyen, Kárpátalján.

A Kárpát-medencei Magyar Iskolatalálkozók sorát a piliscsabai Ward Mária Iskola indította útjára 2000-ben. A huszadik, jubileumi találkozónak Aklihegy adott otthont május 9-13. között. Az alig 600 fős, az ukrán-román határ mentén található kis ugocsai színmagyar faluban néhány napra felpezsdült az élet.

„Magyarok vannak Kárpátalján, magyarok vannak Felvidéken, magyarok vannak Erdélyben, Délvidéken egyaránt. És ezt a tudatot kell tovább vinni, és tovább adni a következő nemzedéknek. A találkozónak, ennek a rendezvény-sorozatnak az ötlete pontosan ebből fakadt” – mondta Mocsáry Dezső piliscsabai pedagógus a Kárpát-expressz stábjának.

A műsorból kiderült: a két évtized alatt az iskolák tanárainak és diákjainak az összetartozásuk erősítésén túl számos kalandban és élményben volt részük, barátságok köttettek az elmúlt esztendők alatt.

Kiss-Márton Rozália címzetes magyartanár, az etédi Jósika Miklós Általános Iskola pedagógusa kiemelte: ezeken a találkozókon teljesen másként élik meg a magyarságukat, mint otthon. „...úgy érezzük, hogy mi kiváltságos helyzetben vagyunk, tömb magyarként élve. Ide eljőve pedig szembesülhetnek a diákjaink arról, hogy mi kismagyarországban élünk, és milyen nehéz megmaradni, és, hogy az embernek mennyit kell küzdenie azért, hogy magyar legyen, míg nekünk, hál’Istennek úgy érezzük, hogy nekünk nem kell ennyit, mint az ittenieknek” – fogalmazott a pedagógus.

Az idei iskolatalálkozón koncertre és mesemondó délutánra is sor került, mely utóbbinak központi témája a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc személye volt, akinek számos mondája kötődik Kárpátaljához is. Az etédiek Rákóczi rodostói időszakára emlékeztek.

Aklihegyen tehát hat országból mintegy 100 magyar iskolás küzdött ugyanazért a célért három napon keresztül: lebontani a lelkekben épült határokat, amelyek elválasztják egymástól az anyaországot és a különböző szomszédos országokba szakadt nemzetrészeket – hangsúlyozták a műsorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!