párbaj a vízen

2017.08.23. 12:40

Megkörnyékezni a Királynőt? Nem úgy megy az...

A Queen Mary 2 nyerte a világ talán legkülönösebb hajóversenyét, a The Bridge Transatot, amelynek keretében a világ négy leggyorsabb trimaránja próbálta megverni az utasszállítót Franciaországból New Yorkba tartva.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: coronado

Az ötlet – a leggyorsabb vitorlások kontra a világ egyik leggyorsabb utasszállítója – megfogant, és sikerült is tető alá hozniuk a futamot a legfürgébb trimaránok, valamint a Queen Mary 2 között. És hogy neve is legyen a gyereknek, ráfogták az egészre, hogy arról emlékeznek meg vele, hogy éppen 100 évvel ezelőtt rengeteg hajó tette meg ezt az utat az Egyesült Államokból Franciaországba. Azért, hogy segítsenek az Antantnak megnyerni az első világháborút. Az első éppen június 26-án kötött ki Saint Nazair-ben, így aztán éppen ezen a napon rajtolt el a mezőny parádés ünnepség közepette - olvasható a Vitorlázás Magazin legfrissebb számában.

A 345 méter hosszú, 79 ezer tonnás vízkiszorítású utasszállító a francia trimaránok gyűrűjében vágott neki a több mint háromezer tengeri mérföldes távnak. Ellenfelei között a világ leggyorsabb vitorlásai vonultak fel.

Ott volt Francois Joyon az IDEC Sporttal – jelenleg ő tartja a Jules Verne Trophy, vagyis a föld megkerülésének rekordját 40 napos és 23 órás eredményével. Igaz, ezt a mezőny másik „nagyágyúja”, Thomas Coville is majdnem megcsinálta – méghozzá egyedül: a Sodebo Ultim’-mal alig nyolc és fél nappal ment rosszabbat, mint Joyon a csapatával! A MACIF-fal induló Francois Gabart is „egykezes specialistának” számít. Ő is nagyon komoly eredményeket ért már el: megnyerte például a 2016-os Transat-versenyt és a 2012–2013-as Vendée Globe-ot. A negyedik vitorlás, az Actual legénységét pedig a 2016-os Transat harmadik helyezettje, Yves Le Blevec dirigálta.

A vitorlások papíron nem voltak teljesen esélytelenek a világ legnagyobb és leggyorsabb utasszállítói között számon tartott Queen Mary 2 ellen. Francis Joyon a Jules Verne Trophy keretében több órán át száguldott 80 km/óra sebességgel. Ezzel szemben a Queen Mary „csak” 30 csomós, vagyis 56 km/órás sebességgel haladhat az utasok kényelme érdekében.

Csakhogy… Ahogy már sok látványosnak szánt nagy versenyen (például a júliusi balatoni High Tech Regattán is), úgy ezúttal is bebizonyosodott, hogy a vitorlásversenyek elengedhetetlen kiegészítője a megfelelő szél. Jelen esetben a trimaránoknak tartós, egyenletes, egy irányba fújó szélre lett volna szükségük napokon keresztül. Nem volt szerencséjük.

A végeredmény nem túlságosan meglepő: több mint 700 tengeri mérföldet vert a verseny során a Queen Mary 2 a legfürgébb trimaránra, Francois Gabart MACIF-jára a Saint Nazaire–New York távon. A Queen Mary mindvégig fölényesen vezetett – még annak ellenére is, hogy egy kicsit „betévedt” a hajózási tilalom alá eső északi jégveszélyes zónába, és ezért két tiszteletkört kellett megtennie a Szabadság-szobor körül a cél előtt.

Miután fő ellenfelüket hamar szem elől vesztették, a trimaránok egymással futottak versenyt. Egyfajta presztízsharc bontakozott ki közöttük a második helyért, hiszen aki nyer, az mondhatja el magáról, hogy övé a leggyorsabb hajó és a legjobb csapat. Joyon 10, Coville 15 órával Gabart mögött ért célba, míg Le Blevec két nappal utánuk.

Borítókép: Shutterstock.com/coronado

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!