értünk dolgoznak

2020.05.17. 15:20

Magyar családokért díjat kapott az Országos Mentőszolgálat

Magyar családokért díjat adott át az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke és Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten.

Budapest, 2020. május 17. Csató Gábor, az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) fõigazgatója átveszi a Magyar családokért díjat Dunai Mónika országgyûlési képviselõtõl, az Országgyûlés kulturális bizottsága nõi méltóságért albizottságának elnökétõl (b2) és Szõnyi Kingától, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökétõl (b) az OMSZ Markó utcai központjában 2020. május 17-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Dunai Mónika azt mondta, hogy a mentőszolgálat a díjat a családok iránti elhivatottságáért kapja. A mentősök őrangyalok, védőangyalok, akik közöttünk járnak, akikre minden nap számíthatnak a családok: ott vannak az élet első percében és sokszor az utolsóban is, tanúi a család örömének és bánatának – fogalmazott. Hozzátette: a koronavírus-járvány ideje alatt is emberfeletti, megfeszített munkával teljesítik szolgálatukat napi 24 órában.

A képviselő külön köszönetét fejezte ki a mentőszolgálatnak a Pesti úti idősotthonban nyújtott segítségükért, amellyel sikerült megszüntetni a kialakult gócpontot.

Dunai Mónika hangsúlyozta, hogy a kormány elindította az egészségügyi bérfejlesztési programot, folytatja a mentéstechnikai eszközök beszerzését, növeli a mentőautók számát, és bővíti, felújítja a mentőállomásokat.

Jelenleg a mentők történetének legnagyobb eszközbeszerzése valósul meg: mintegy 2500 mentéstechnikai eszközt – köztük 300 defibrillátort és 150 speciális lélegeztetőgépet – vásárolt tavaly az OMSZ 1,6 milliárd forintért, idén pedig újabb 122 lélegeztetőgéppel bővült az eszközpark – tudatta.

A magas vérnyomás napja alkalmából arról beszélt, hogy a betegség a fejlett országokban, így Magyarországon is népbetegséggé vált: világszerte egymilliárd, Magyarországon 3,5 millió ember szenved magas vérnyomásban.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója köszönőbeszédében azt mondta, hogy a mentőszolgálatot évente 1,2 millió esethez riasztják. A koronavírus-járvány miatt a szolgálat munkatársai nagy terhelésnek vannak kitéve: 40 ezer mintavételt végeztek, 15 ezer fertőzésgyanús embernek nyújtottak segítséget, és 420 ezer kilométert tettek meg az elmúlt három hónapban – tette hozzá.

Kiemelte:

különös figyelmet kell fordítani azokra a betegségekre, amelyek megelőzhetőek. Ilyen például a magas vérnyomás, amelyet ha időben, megfelelően kezelnek, csökkenhet a mentőszolgálat munkája.

A díjat 2016-ban alapította a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége azzal a céllal, hogy támogassák azokat, akik olyan munkát végeznek, amely a családok érdekeit szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!