megváltozott szépségnorma

2018.08.03. 17:00

Lerombolhatja önbecsülésünket a fotószerkesztő

Egyre többen fordulnak plasztikai sebészhez annak érdekében, hogy ténylegesen úgy nézzenek ki, mint a filterezett fényképeken.

Forrás: Shutterstock

A fotószerkesztő technológiák negatív pszichológiai hatásaira figyelmeztetnek a kutatók: az ezzel operáló applikációk megváltoztatták a szépségnormát, ami rossz hatással lehet az egyének önbecsülésére és pszichológiai problémákat okozhat.

A fizikai „tökéletesség” korábban csak a hírességek esetében vagy a magazinok címlapján tűnt fel, ma már azonban tele van vele a közösségi média, köszönhetően az arctökéletesítő applikációknak – áll a JAMA Facial Plastic Surgery című szaklapban megjelent tanulmányban.

Ez a kóros alaktalanságérzethez vagy más néven testképzavarhoz vezethet. Ez a tökéletlen megjelenés miatti túlzott aggodalom formájában jelentkezik, gyakran jellemzi azokat az embereket, akik sok mindent megtesznek, hogy elrejtsék tökéletlenségeiket, akár egészségtelen módszerekkel is. Ismétlődő viselkedési mintázatok is jelentkeznek náluk, például bőrüket csipkedik, gyakran látogatják a bőrgyógyászokat vagy plasztikai sebészeket abban a reményben, hogy azok segítenek külsejük megváltoztatásában.

A rögeszmés-kényszeres spektrumon elhelyezkedő testképzavar a lakosság mintegy 2 százalékát érinti.

A tanulmány szerzői olyan kutatásokat emeltek ki, amelyekből kiderült, hogy azok a tinédzser lányok, akik fotóikat valamilyen módon manipulálták, jobban aggódtak megjelenésük miatt, a testképzavarban szenvedők számára pedig a közösségi média a visszaigazolás eszköze.

Egy másik tanulmány szerint a plasztikai sebészek 55 százalékát kereste már fel olyan páciens, aki a szelfiken való megjelenését akarta javítani.

„Felbukkant egy új jelenség, a Snapchat diszmorfia, amikor az emberek azt várják a műtéttől, hogy az segítsen nekik abban, hogy úgy nézhessenek ki, mint saját filterezett másuk” – mondta Neelam Vashi, a Bostoni Orvosi Egyetem munkatársa.

A műtét azonban nem a legjobb megoldás ezekben az esetekben, mivel nem javítja, hanem sokkal inkább rosszabbá teszi a testképzavart – írják a tanulmány szerzői. Pszichológiai beavatkozást javasolnak inkább, például kognitív viselkedésterápiát és a testképzavar empatikus, nem elítélő módon való kezelését.

„A filterezett szelfik által az emberek elveszíthetik a kapcsolatot a valósággal, olyan elvárásokat támasztanak magukkal szemben, amelyek szerint tökéletesre csinosítva kell kinézni minden percben” – mondta Vashi.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!