több vagy, ha adsz

2018.10.12. 22:30

Közel 9000 fiatal vállalta, hogy ezen a hétvégén kompromisszum nélkül segít

A 72 óra kompromisszum nélkül szociális, önkéntes, ifjúsági akció célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére és segítőkészségére.

Országszerte és határon túl is megkezdődött a 72 óra kompromisszum nélkül szociális, önkéntes, ifjúsági akció. A 11. alkalommal megrendezésre kerülő eseményt a három történelmi keresztény egyház szervezi hazánkban 2018. október 11-14. között. Az akció Magyarország fiatalságát közös összefogásra hívja, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. A rendezvény idei fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes.

A 2018. október 12-én a Jó Pásztor Nővérek által üzemeltetett Családok Átmeneti Otthonában megtartott sajtótájékoztatón, a 72 óra kompromisszum nélkül szervezői és az esemény támogatóinak képviselői vettek részt. Elsőként, Böjte Csaba OFM, ferences szerzetes, a 72 óra fővédnöke videóüzenetben üdvözölte az akcióba bekapcsolódókat. Arra biztatta a fiatalokat, hogy merjenek kitörni az önzésükből, merjenek elindulni az önzetlen szeretet útján, ami egy nagy kaland.

Dr. Veres András római katolikus püspök, a győri egyházmegye főpásztora, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszöntőjében kiemelte, egyházaink sokat tesznek érte, hogy a rászorulókon segítsenek, de fontos, hogy a fiatalok is megtapasztalják a segítségnyújtás erejét. A 72 óra kompromisszum nélkül akció az érzékenyítés rendkívüli módja, mert mindnyájan kell, hogy megtapasztaljuk az adás és segítés örömét, hogy utána elköteleződjünk erre a szolgálatra. Jó lenne, ha

nem korlátoznánk ezt 72 órára, hanem egész életünket a testvéri szeretetszolgálattal töltenénk ki, ahogy Jézus is sürgette, hogy legyünk készek állandóan a szeretetre.

Lackner Pál, evangélikus püspök, a püspöki tanács titkára a tavalyi reformációi emlékévre utalva elmondta, a reformáció egyik legfontosabb üzenete a megigazulás és a hit kapcsolatáról szól. Szép szavakat mondani és leírni nem nehéz, de mindezt valós cselekedetekkel hitelesíteni már nem egyszerű, és fontos, hogy a fiatalok életében is jelenjen meg az aktív segítségnyújtásra az igény.

https://www.facebook.com/72ora/photos/a.10150691037243307/10156795401038307/?type=3

Szloboda József, a Budapest-Északi Református Egyházmegye esperese kifejtette, életünk nagyobb része a kompromisszumokról szól, de ki kell lépni a komfortzónából, és szembe kell nézni az előttünk lévő dolgokkal. Emeljük fel fejünket, és vegyük észre a segítségre szoruló embereket, akik ott vannak a szemünk előtt a hétköznapokban. Hozzátette, azért tud a három történelmi egyház együtt gondolkodni, mert mindannyian érzik Isten rájuk bízott feladatát.

Az egyházi köszöntők után, Széles Csongor az Emberi Erőforrások Minisztériuma Ifjúságügyi Osztályának főosztályvezetője köszöntötte a jókedvű fiatal adakozókat, akiket – a Bibliát idézve, szereti az Isten. Elmondta, az önkéntes szolgálat az ember szívében dől el, a 72 óra akcióba bekapcsolódó fiatalok az embertársaik felé és ezáltal a teremtő Isten felé fognak szolgálni. Az EMMI örömmel támogatja ezt a szolgálatot anyagilag és szakmailag, hiszen elkötelezett az

önkéntesség minél szélesebb körű elterjesztésében, növelve az önkéntes munka presztízsét a társadalom minden körében, különleges a fiatalok között.

Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes beszédében elmondta, a segítésre való hajlam mindenkiben benne van, és az akció jó alkalom arra, hogy előcsalogassuk ezt a fiatalokból, hiszen ha valaki egyszer segít, ráérez a jóízére és egy életre megfertőződik.

A sajtótájékoztató zárásaként a Családok Átmeneti Otthonának vezetője, Déri-Popper Andrea invitálta a résztvevőket egy közös önkénteskedésre. Az intézményben lakó gyerekeknek játékos feladatokkal és szórakoztató programokkal készültek az önkéntes fiatalok (pl. célbadobás, lufihajtogatás, arcfestés), az édesanyáknak pedig ajándékokkal, kozmetikai szolgáltatásokkal kedveskedtek.

A vállalkozó önkéntesek ezen az októberi hétvégén olyan feladatokat kapnak, mint intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.). A hétvége folyamán 350 segítő projekt valósul meg határon innen és túl összesen 100 településen. Idén 8800 fiatal vállalta, hogy önkéntes munkára szánja a hétvégéjét, és ott segít, ahol szükség van rá.

A 72 óra célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a fiatalok erejére elkötelezettségére, lelkesedésére és segítőkészségére.

A „Több vagy, ha adsz!” szlogen rávilágít, hogy az akció szervezői és résztvevői számtalanszor megtapasztalhatták az elmúlt években, hogy mikor önzetlen segítségnyújtásra vállalkozunk, mindig képesek vagyunk többet adni, mint gondoltuk volna. És ahogy az idei bibliai mottó is üzeni: „Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe.

Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.” Lk 6,38 Az akció eddigi története alatt több mint 60 000 fiatalt mozgatott meg országszerte, akik közel 150 településen csaknem 2 800 közhasznú projektet hajtottak végre.

A kezdeményezés Németországból indult, és 2002 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. 2010 óta Ausztria, Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Magyarország rendszeresen együttműködik az akcióban, amelybe 2012 óta Csehország is bekapcsolódott. Önkéntes cserecsapatok küldése és fogadása által idén magyar és cseh csapatok vesznek részt egymás projektjeiben.

Bővebb információ a kezdeményezésről itt és itt olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!