meleg vagy hideg?

2018.12.06. 12:00

Kikutatták, mi az ideális szobahőmérséklet

Növeli a korai halálozás kockázatát, ha nem megfelelő hőfokban tartózkodunk.

Forrás: Shutterstock

Fotó: fizkes

A legideálisabb, vagyis a legalacsonyabb halálozási arányt eredményező hőmérséklet a 22,8 Celsius-fok. Az ennél alacsonyabb, illetve magasabb hőmérséklet is a halálozás és a betegségek kialakulásának nagyobb kockázatával jár. Az alacsony hőmérséklet hatása azonban hosszabban tartó és súlyosabb, mint a magasabb hőmérsékleté.

A Kínai Járványügyi és -megelőzési Központ, valamint a sanghaji Fudan Egyetem 5 klímazónában lévő 272 kínai városban 2013 és 2015 között történt több mint 1,8 millió, nem balesetből bekövetkező halálesetet vizsgált. A halálok okai között szerepeltek szív- és érrendszeri megbetegedések, szívkoszorúér-betegségek, légzőszervi megbetegedések, stroke és krónikus obstruktív légúti betegség (COPD).

A tudósok a hőmérsékletet négy kategóriába sorolták: szélsőségesen hideg (-6,4 és 1,4 Celsius-fok közötti), mérsékelt hideg (1,4 és 22,8 Celsius-fok közötti), szélsőségesen meleg (29 és 31,6 Celsius-fok közötti) és mérsékelt meleg (22,8 és 29 Celsius-fok közötti) kategóriába.

Eredményeik alapján arra jutottak, hogy a halálesetek 14,33 százaléka alacsony vagy magas hőmérséklethez köthető. Ezen belül a legmagasabb kockázat a mérsékelt hideghez (10,49 százalék) és a mérsékelt meleghez (2,08 százalék) kapcsolódott. Amikor emelkedett a hőmérséklet, a halál kockázata előbb gyorsan csökkent, majd lassan ismét emelkedni kezdett 22,8 Celsius-fok után.

A szélsőséges hideg hatásai több mint 14 napon át tartottak, miközben a szélsőségesen magas hőmérséklet hatására megnőtt kockázat szinte azonnal eltűnt, legfeljebb csak 2-3 napig tartott.

A tanulmány szerint az alacsony hőmérsékletnek nagyobb hatása volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, mint a légzőszervi megbetegedések kifejlődésére.

Hajdong Kan vezető kutató szerint a hideg szív- és érrendszerre gyakorolt hatása összefüggésben áll az autonóm idegrendszer és a vérnyomás változásaival és gyulladásos válaszreakcióval.

Az idősebbek – a 75 éven felüliek -, a gyerekek és a nők esetében nagyobb a hőmérséklethez köthető halálozások aránya a kutatás szerint.

A tanulmány eredményei segíthetnek a klinikai és közegészségügyi intézkedések fejlesztésében és a klímaváltozás miatti jelenlegi és jövőbeli abnormális időjárással kapcsolatos egészségügyi kockázatok csökkentésében – írták a tudósok a British Medical Journal című folyóiratban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!