Ország-világ

2021.05.28. 17:20

Kiderült, hogyan ünneplik a magyar családok a gyermeknapot

A 18 év alatti gyermeket nevelő családok nyolcvan százaléka megünnepli a május utolsó vasárnapján tartott gyermeknapot – közölte felmérése alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) pénteken az MTI-vel.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint

a megkérdezettek 64 százaléka közös családi programokkal, 33 százaléka ajándékokkal, 29 százaléka pedig valamilyen szabadidős tevékenységgel ünnepli a gyereknapot. Minél fiatalabb volt a válaszadó, annál fontosabbnak tartotta, hogy megemlékezzen a gyereknapról

– tették hozzá.

A kutatásban résztvevők válaszai alapján 10-ből 9 édesanya és édesapa szerint gyermekük megosztja vele az örömét, 10-ből 8 szülő szerint pedig a bánatát is. A gyerekek elsősorban az édesanyjukhoz fordulnak, és leginkább a nagycsaládos szülők érzik úgy, hogy gyermekük nyitott feléjük – írták.

A közlemény szerint

a felmérésben a gyermekes válaszadók több mint negyede arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány alatt jobb, szorosabb lett gyermekével a kapcsolata, kétharmaduknak pedig ugyanolyan maradt.

A szülők 70 százaléka ismeri gyermeke barátait, kétharmaduk pedig rendszeresen szervez családi programokat – ismertették a kutatás alapján.

A felmérés kitért a nyári táborozásra is: a válaszadók 38 százaléka azt nyilatkozta, hogy gyermekét táborba küldi a nyári szünet alatt. A táborok a nagycsaládosoknál voltak a legnépszerűbbek: 53 százalékuk szeretné, ha gyermekei táboroznának idén – olvasható a közleményben.

Az országos reprezentatív kutatás ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült május 20. és 23. között.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!