Járvány

2021.02.25. 17:30

Készül az egydózisos koronavírus-elleni vakcina

Az első tesztek igencsak biztatóak, hatékonynak tűnik az egydózisos koronavírus-ellenszer.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség már szerdán megerősítette a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár koronavírus elleni, egy adagban alkalmazott védőoltásának hatásosságát, egy független szakértőkből álló bizottság pedig elvileg pénteken ül össze, hogy megvizsgálják az oltóanyag sürgősségi felhasználásának engedélyét Amerikában – írja a Bors.

Ez jó hír: elég lesz egyszer szúrni
Fotó: Shutterstock

A kezdeti tesztek minden esetre igencsak biztatóak, ugyanis a vakcina 85,9 százalékos volt a betegség súlyos formáival szemben az Egyesült Államokban, 81,7 százalékos a Dél-afrikai Köztársaságban és 87,6 százalékos Brazíliában – közölte a cég, akik elmondták, hogy

eredményeiket egy 40 ezer emberen, több országban végzett tesztelésre alapozzák.

– Az elemzések szerint a vakcina biztonságossága kedvező, nem ad ad okot olyan aggodalomra, amelyek megakadályozhatnák a sürgősségi felhasználásra történő engedély kiadását – közölte a cég.

Hozzátették, hogy az oltóanyag három tesztalanynál váltott ki komolyabb mellékhatást, az oltottak 48,6 százalékának fájt az oltás helye, 39 százaléknál okozott fejfájást, 38,2 százaléknál fáradtságot és 33,2 százaléknál izomfájdalmat. Egyéb mellékhatásokat a beoltottak 9 százalékénál tapasztaltak, magas lázat pedig 0,2 százaléknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!