étkezési szokások

2018.12.25. 14:52

Karácsony hús nélkül? Lehetséges!

A hagyományos karácsonyi ételek mellett egyre gyakoribbak a reformkülönlegességek, sőt, a legtöbb népszerű ünnepi étel vegetáriánus és vegán változatban is elkészíthető.

A Liget utánajárt, vajon mi kerül az asztalra azoknál a családoknál, ahol az állati eredetű termékeket, de legalábbis a húst száműzték az étrendből. A cikk szerint nagyon is gazdag a választék: kiderült például, hogy a töltöttkáposztát hús nélkül is meg lehet főzni, sőt a „húslevesbe” sem kell föltétlenül állati eredetű összetevő.

A portál Barabás Anna gasztrobloggert kérdezte tapasztalatairól, aki évek óta vegán módon étkezik, tehát csak növényi eredetű ételeket eszik.

 

„Mivel nagyon szeretek sütni-főzni, de főleg recepteket alkotni, a kedvenc folyamatom a karácsonyi menü kitalálása.

Nem az a legfontosabb, hogy minél bonyolultabb ételt készítsünk, ünnepi tud lenni akár egy francia hagymaleves is fűszeres pirítóssal, második fogásnak sütőben sült zöldségek, egybesült lencsés fasírt valamiféle szósszal és egy friss rukkolasalátával”

– véli a lány, aki idén is igyekszik minél több hagyományos karácsonyi ételt vegán formában elkészíteni: a „húslevest” például hús helyett sütőtök magjaival főzi, s állítja, megtévesztően hasonló íze van.

A cikkből az is kiderül, hogy a töltöttkáposzta is elkészíthető hús nélkül, szójagranulátummal pótolva.

A bejgli tésztáját is tejtermék- és tojásmentesre cserélte, ebből a mákos és diós mellett egy gesztenyés-narancsos is helyet kapott.

Újítások is szerepelnek a menüben, például a mézeskalácsos torta vagy vegán somlói galuska.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!