Jellegzetes tünetek

2019.05.21. 14:48

Kampány indul a szívelégtelenség veszélyeire figyelmeztetve

Ez egyre gyakoribb betegség nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban. Magyarországon nagyjából 200-250 ezer embert érint, közülük 70 ezer szorulna szigorúan kontrollált ellátásra.

Forrás: bama.hu

Az Európai Kardiológus Társaság és a Magyar Kardiológusok Társasága minden évben felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos ez a betegség, így az ország nagyvárosaiban figyelemfelhívó kampányt rendeznek május első néhány hetében – tudtuk meg dr. Habon Tamástól, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának kardiológusától, a Szívelégtelenség és szívizombetegségek munkacsoportjának vezetőjétől.

A szívelégtelenség lényege, hogy a szívizomnak az összehúzódó képessége károsodik, ezért nem tud annyi oxigénnel telített vér a szövetekbe eljutni, amennyi kielégítő lenne.

Jellegzetes tünetek alakulnak ki: kezdetben a betegek kisebb terhelésre még jól vannak, de nagyobb terhelés mellett nehéz légzésük lesz, fáradékonyak lesznek, később pedig nyugalomban is fulladhatnak.

A lábdagadás, ödémaképződés, gyakori éjszakai vizeletürítés, szívritmuszavarok szintén jellemzőek lehetnek. Aki ezeket a tüneteket tapasztalja, mielőbb forduljon orvoshoz.

A szívelégtelenség súlyos betegség, s ha már előrehaladott állapotban van, akkor a túlélés esélye gyakorlatilag a daganatos betegségek adataival egyező. Ha viszont időben felismerjük, s megfelelően kezeljük, illetve stabil állapotban tudjuk tartani a betegeket, akkor a betegség felismerése után még hosszú, akár további húszéves élettartamra is számíthatnak a páciensek

- mondta dr. Habon Tamás.

A megfelelő gyógyszeres kezelések szívelégtelenség-specialista kardiológus segítségével hatékonyak tudnak lenni. A betegek együttműködése rendkívül fontos, illetve a betegnek magának is tennie kell az egészségéért.

A rosszul beállított magas vérnyomás, cukorbetegség, nem megfelelően kezelt koszorúér-betegség, illetve az elhízás mind a szívelégtelenséghez vezethetnek.

A jelentős mennyiségű alkoholfogyasztás is kialakítja és és ronthatja a betegséget, bizonyos esetekben örökletes tényezők is azonosíthatók.

Borítókép: Dr. Habon Tamás, az Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) Szívelégtelenség és szívizombetegségek munkacsoportjának vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!