Fürtös csodaszer

2020.09.02. 09:16

Itt van a szőlő szezonja, ezért érdemes sokat enni belőle

A legősibb kultúrnövényeink egyikét egész évben fogyaszthatjuk lé vagy aszalvány formájában, mégis ősszel, az érés idején jön el igazán a szőlőkedvelők ideje.

Forrás: Shutterstock

Nem véletlen, hogy ókori feljegyzések és a Biblia is többször kiemelten említi a szőlőt. Egyes Szentírás-értelmezések szerint az Édenkertben is termett szőlő, sőt Noé első teendői között volt az özönvíz után elültetni a mentett szőlőtőkét. A gyümölcs latin neve (vitis) a vita, vagyis az élet szóból származik, a sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta – emlékeztet a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin cikke.

De miért is olyan népszerű ez a növény? Mert nem csak finom, de igazán egészséges is, valódi szupergyümölcs, amely telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal.

Az ősszel érő gyümölcs víz- és energiatartalma igen magas, remek vértisztító, méregtelenítő, emellett vízhajtó hatása is ismert.

Magas cukortartalma ellenére glikémiás indexe alacsony, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Igaz, C-vitamint kisebb mértékben tartalmaz, de B- és K-vitamin-, folsav-, magnézium-, cink- és vastartalma magas. Segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet.

A szőlőben többféle polifenol található, amelyek erős antioxidánsok. Ennek köszönhetően a szőlő segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A sötét, vörös és lila színű szőlőfélék flavonoidtartalma magas, ezek erős gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásuk miatt fontosak a szervezet egészségének fenntartása szempontjából. Minél több szőlőt eszünk, annál többet teszünk a vérnyomásunk csökkentéséért, a szívünk és az érrendszerünk egészségéért.

Viszonylag magas cukortartalma ellenére – alacsony glikémiás indexe miatt – diétázók is fogyaszthatják, de azért módjával: este inkább már ne egyék kilószámra, napközben viszont, két étkezés között kifejezetten jó, ha egy kis szőlőt majszolnak. Cukorbetegek is ügyeljenek a megfelelő mennyiség fogyasztására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!