támogatás

2020.11.19. 12:39

Ingyenes kezelést tett lehetővé az SMA-s gyermekeknek a Mészáros Csoport

A vállalatcsoport egy olyan orvostechnikai eszköz beszerzését finanszírozta a Szent János Kórház javára, amely az izomsorvadásos gyermekek fejlesztéséhez szükséges, ráadásul az innovatív kezelést az érintett családok térítésmentesen vehetik igénybe.

03 February 2020, Baden-Wuerttemberg, Backnang: A teddy bear sits in front of a child with spinal muscular atrophy (SMA) sitting in a therapy chair. Photo: Sebastian Gollnow/dpa

Forrás: DPA/AFP

Fotó: Sebastian Gollnow

Újabb nagylelkű támogatásról gondoskodott a Mészáros Csoport, amelynek köszönhetően mérföldkőhöz érkezett az SMA-ban szenvedő gyermekek kezelése. A vállalatcsoport egy olyan orvostechnikai eszköz beszerzését finanszírozta a Szent János Kórház javára, amely az izomsorvadásos gyermekek fejlesztéséhez szükséges, ráadásul az innovatív kezelést az érintett családok térítésmentesen vehetik igénybe.

Sokak számára vált ismertebbé az utóbbi időkben a kis Zente és sorstársa, Levente történetén keresztül a Magyarországon sok gyermeket érintő SMA elnevezésű betegség. A genetikai rendellenesség az izmok különböző súlyosságú sorvadását és bénulását idézi elő – emiatt vannak, akik csak feküdni tudnak, míg mások ülni, állni vagy akár járni is képesek.

Sajnos egyelőre egyetlen gyógyszer sem képes teljes mértékben megszüntetni az SMA-val járó tüneteket. Speciális mozgásfejlesztéssel ugyanakkor rendkívüli eredményeket lehet elérni, ami ahhoz járul hozzá, hogy a gyermekek minél önállóbbá váljanak felnőttkorukra.

A Szent János Kórház Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztályán (korábbi nevén Budai Gyermekkórház) évtizedek óta elkötelezett munka zajlik a magyar izombeteg gyermekek, így az úgynevezett SMA-s gyermekek mozgásának javításáért – hívta fel a figyelmet a Mészáros Csoport a Magyar Nemzetnek küldött új közleményében.

Ebben jelzik: adománnyal segítettek az érintett családok mindennapjain azáltal, hogy a cégcsoport egy, az eddigieknél hatékonyabb orvostechnikai eszköz, az úgynevezett PODROBOT megvásárlásához járult hozzá. A gyermekkórház így egy innovatív mozgató robottal gyarapodott, ami az állni, járni nem képes, SMA-s gyermekek mozgásfejlődését segíti.

Innovatív robottal a mozgásért

A PODROBOT annyira jelentős fejlesztés, hogy újabb mérföldkövet képvisel az izomsorvadásban szenvedő gyermekek rehabilitációs kezelésében. Erről Medveczky Erika, a Szent János Kórház Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztályának osztályvezető főorvosa beszélt, aki úgy fogalmazott: azért dolgoznak a munkatársaival, hogy segítsék a kis hősök életét, akik keményen küzdenek, hogy megbirkózzanak a nehézségekkel.

„Öröm látni a szemükben a foglalkozások alatt a kitartást, az akaraterőt és az állhatatosságot, és büszkén jelenthetjük, hogy rengeteg gyermek sikerének lehettünk már szemtanúi. A mozgatórobot segítségével pedig még hatékonyabbá tudjuk tenni a kis betegeink gyógyulását” – fejtette ki a főorvos.

A mostani támogatás akkora jelentőségű az osztály számára, hogy Magyarországon eddig mindössze két helyen alkalmaztak PODROBOT készüléket, amellyel a kezelés jelentős anyagi terhet jelentett az abban részesülő családoknak.

A Szent János Kórház Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztályának adományozott gép használatát viszont ezentúl térítésmentesen biztosítják a beteg gyermekek kezeléséhez, a családoknak nem kell fizetniük a kezelésért – közölték.

Gyermekközpontú a fő támogatási irány

„120 millió forinttal támogatta Mészáros Lőrinc az SMA-ban szenvedő Zente, 120 millió forinttal pedig Levente gyógykezelését, az utóbbi esetben felhívásunknak köszönhetően további 180 millió forintot ajánlottak fel magyar nagyvállalkozók” – emlékeztetett Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója.

Hangsúlyozta: a vállalat mecenatúrája – mint az köztudott – gyermekközpontú, az alapértékeik egyike pedig a jövőbe mutató fejlesztések alkalmazása.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy e kettős cél megvalósításával az egyik legkorszerűbb eszközzel járulhatunk hozzá az SMA-s gyermekek és családjaik életminőségének javításához” – fogalmazott a kommunikációs igazgató.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!