piknikhangulat

2018.06.21. 14:59

Így ünnepelték Stonehenge-nél a nyári napfordulót

A rendőrség által 9500 fősre becsült tömeg békésen, piknikhangulatban köszöntötte a hajnalt az év legrövidebb éjszakájának végén, dacolva a derült éjszakai égbolt alatt késő ősziesre hűlő hőmérséklettel és a Wiltshire megyei kopár fennsíkon mindig fújó erős széllel. Az összegyűlteknek ezúttal szerencséjük volt, mivel láthatták az előbukkanó napot. A korábbi években sokszor bizonyult ünneprontónak a borult égbolt.

Forrás: mti

A rendőrség csütörtöki beszámolója szerint ezúttal semmiféle rendbontás nem történt, nem kellett őrizetbe venni senkit.

A tömeg biztonságára az elmúlt években bevezetett gyakorlat alapján most is fegyveres rendőri egységek ügyeltek, és a helyszínt csak biztonsági átvizsgálás után lehetett megközelíteni. Nagy-Britanniában csaknem négy éve a második legmagasabb szintű terrorellenes készültség van érvényben, és a tömegrendezvények biztosítása mindig kiemelt rendőrségi feladat.

Nem mindig volt ilyen békés az összejövetel
Fotó: Will Oliver / MTI/EPA

A napforduló köszöntése a London központjától 123 kilométerre délnyugatra fekvő Stonehenge mellett nem volt mindig olyan békés fesztivál, mint csütörtökön. A rendszeres kultikus összejövetelek 1974-ben kezdődtek, amikor néhány százan a tiltás ellenére átmásztak a köveket akkor övező drótkerítésen, és többen közülük – a kitoloncolásukat elrendelő bírósági végzéssel is dacolva – hat hónapig, a téli napfordulóig a helyszínen maradtak.

Az 1980-as években rendszeresen zavargások robbantak ki a jeles éjszakán a tömeg és a rendőrök között. A legsúlyosabb összecsapás 1985-ben volt, amikor tucatnyian szenvedtek súlyos sérüléseket.

A hatóságok akkor 15 évre teljesen betiltották a júniusi napfordulós szertartásokat, és 6,5 kilométeres tilalmi övezetet jelöltek ki minden év június 21-én az ősi történelmi emlék körül. Az intézkedést csak 2000-ben vonták vissza.

Sokan azok közül, akik évről évre összegyűlnek a legalább ötezer évesnek gondolt, 20-25 tonnás kőtömbökből épített kultikus emlékműnél június 21-ének hajnalán, ezt abban a meggyőződésben teszik, hogy a koncentrikus sziklaköröket egy ősi napimádó szekta építette a nyári napforduló tiszteletére.

Hűvös hajnalban volt részük az összegyűlteknek
Fotó: Will Oliver / MTI/EPA

A szakértők ezt a lehetőséget sem zárják ki, de az utóbbi évek kutatásai feltárták, hogy Stonehenge valószínűleg nem egyszeri építkezés eredménye, hanem évszázadokon át folyamatosan bővítették, és biztos, hogy hosszú időn át temetkezési helyszínül és zarándokhelyként is szolgált.

Napjainkban is nevezhetjük zarándokhelynek a Stonehenge ősi köveit
Fotó: Will Oliver / MTI/EPA

Borítókép: A nyári napfordulót és a leghosszabb nappalt ünneplkő egyike 2018. június 21-én, hajnalban

MTI / EPA / Will Oliver

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!