vitaminbomba

2019.11.10. 19:00

Így savanyíthat káposztát egyszerűen otthon

A befőttesüvegben erjesztettet ugyanúgy használhatja különféle káposztás étkek és téli saláták alapjaként mint a hordósat.

Nem kell hordót vennie, sem félmázsa káposztát! Elég, ha legyalul egyetlen fejet, és befőttesüvegben hagyja erjedni 2 hétig.

A savanyú káposztát méltán tartjuk szuperételnek: a sok C- és B12-vitamin mellett ballasztanyagokat tartalmaz és probiotikus hatásának köszönhetően is jót tesz az emésztésnek, továbbá kalóriaszegény. A befőttesüvegben erjesztettet ugyanúgy használhatja különféle káposztás étkek és téli saláták alapjaként vagy bevetheti vitaminbombaként, mint a hordósat – írja a mindmegette.hu.

Lépésről lépésre

A káposztát nem kell megmosni, mert a rajta előforduló baktériumok elősegítik az erjedést. Óvatosan fejtse le a külső leveleit, és a szebbeket tegye félre.

A félbe, majd negyedekre vágott fejet a torzsa kimetszése után gyalulja le, hosszú pengéjű késsel metélje vékony csíkokra vagy darabolja fel késes aprítógéppel.

Mérje le a legyalult, illetve felaprított mennyiséget, adjon hozzá kilogrammonként 1,5 dkg tengeri vagy más természetes sót, és alaposan gyúrja össze, hogy a káposzta levet eresszen.

Töltse meg az előzőleg gondosan elmosogatott, kifőzött vagy mikróban sterilizált befőttesüveg(ek)et a besózott, átgyúrt káposztával, és kézzel nyomkodja le úgy, hogy a lé ellepje, de felette maradjon egy kis hely. A vecsési jelleg eléréséhez tegyen a tetejére kilogrammonként 1 tk köménymagot és 1 db babérlevelet. Ezután töltse ki a helyet az üvegben a félretett levelekkel.

A káposzta a légmentesen lezárt üveg(ek)ben néhány napig a konyhában maradhat. Ezután vigye át sötét, hűvös helyre, pl. pincébe, kamrába. Röpke 2 hét múlva már meg is kóstolhatja.

Kísérletezzen bátran!

Próbáljon ki más recepteket vagy ízesítsen kreatívan a fenti alapváltozatot további fűszerekkel, hagymával, fokhagymával, sárgarépával stb. Kilónyi mennyiségnél akkor sem ér nagy veszteség, ha az új íz esetleg nem nyeri el a tetszését.

Currys savanyú káposzta

1 kg legyalult vagy csíkokra metélt fejes káposztát gyúrjon össze 1,5 dkg sóval, majd adjon hozzá 2 ek curryport és 1 db apróra kockázott mangót.

Jól illik sült vagy grillezett kolbászhoz.

Csípős savanyú káposzta

1 kg legyalult vagy csíkokra metélt fejes káposztát gyúrjon össze 1,5 dkg sóval. Kockázzon apróra 2 db kicsumázott csilipaprikát, 2 dkg gyömbért, és 3 gerezd fokhagymát, majd reszeljen le egy sárgarépát, és adja mindet a besózott káposztához 5 dkg szójacsírával együtt.

Salátaként kínálhatja.

Zöldfűszeres-uborkás savanyú káposzta

1 kg legyalult vagy csíkokra metélt fejes káposztát gyúrjon össze 1,5 dkg sóval, majd adjon hozzá 1 db lereszelt uborkát, 2 gerezd apróra kockázott fokhagymát, valamint 1/2-1/2 csokor finomra vágott kaprot és petrezselymet.

Sültek mellé tálalhatja, szendvicsekbe rakhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!