szemléletváltás

2019.04.06. 17:37

Fülöp Attila: az autizmus, a fogyatékosság közösségi ügy

A legfontosabb, amit kompromisszumok nélkül mindenkinek meg kellene tudni és tanulni, hogy az autizmust, a fogyatékosság ügyét társadalmasítani kell, el kell jutni oda, hogy arról a maga természetességével tudjon beszélni mindenki – mondta Fülöp Attila Lakiteleken szombaton délután.

Lakitelek, 2019. április 6. Fülöp Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára beszédet mond az autizmus világnapja alkalmából szervezett szakmai napon a Lakitelek Népfõiskola Kölcsey Házában 2019. április 6-án. Az Érts meg, hogy el tudj fogadni! címû rendezvényt a Lakiteleki Auti Alapítvány szervezte. MTI/Bús Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Bús Csaba

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az autizmus világnapja alkalmából szervezett szakmai napon kiemelte:

látni kell, hogy a fogyatékosság nemcsak az érintett család magánügye, nem is csak az államé, hanem az egész közösségé.

Fontosnak nevezte, hogy egy iskola, egy civil vagy egyházi közösség tudja értelmezni és természetességgel fogadni azt, hogy van, akinek az élete egy kicsit nehezebb vagy másabb, de lehetnek olyan képességei, amiben sokkal jobb másoknál – fogalmazott az államtitkár.

Az elmúlt évtizedekben alapvetően hiányzott a fogyatékosság, az autizmus ügye iránti nyitottság, jellemzően a fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó intézményeket a városok szélére építették, ezen változtatni kell – mondta. Kiemelte: a kormány a jövőben is, ahol csak lehet, szeretné megadni az érintetteknek az önálló élethez való segítséget. Mint mondta, ennek egyik legfontosabb része a munkavégzés feltételeinek megteremtése, ezért a legtöbbet a jó példák bemutatásával lehet tenni. Szorgalmazta, hogy a következő európai uniós költségvetés megtervezésébe maguknak az érintetteknek is legyen beleszólási lehetőségük, az intézmények támogatásának áttekintését, továbbá az Autisták Országos Szövetségével (AOSZ) közösen szervezett minél több program megvalósítását.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója elmondta: az autizmussal élők támogatása érdekében

olyan egymáshoz illeszkedő erőforrásokra van szükség, mint amilyen az egyház, az iskola, az óvoda, az önkormányzatok, a különféle egyesületek és alapítványok vagy ezek szövetségei.

Ennek az anyagi forrását pedig a kormányzatnak kötelessége viselni, mivel a költségvetés feladata az emberek javát szolgálni. Kiemelte: a kormányzat felelőssége a támogató és segítő környezetet megteremtése az országban és a Kárpát-medencében egyaránt, hogy a szülők ne maradjanak egyedül felmerülő problémáikkal – fogalmazott Lezsák Sándor.

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: tiszteletreméltóak azok a küzdelmek, azok a stratégiák, amelyekkel az autizmussal élők csökkentjeik hátrányaikat. Csodálatra méltónak nevezte, amikor az autisták leküzdve nehézségeiket elérik céljaikat. Mint mondta: az autista gyermekek számának növekedésével azonban, gondolni kell arra, hogy később egyre több felnőtt szolgáltatásra, munkahelyre lesz szükség, tehát gyarapodnia kell a támogató szolgálatok számának is.

Baukó Zsuzsanna gyógypedagógus, a Lakiteleki Auti Alapítvány szakmai vezetője emlékeztetett: az ENSZ kezdeményezésére 2007. december 18-án nyilvánították április 2-át az autizmus világnapjává, azzal a céllal, hogy ráirányítsák a társadalom figyelmét az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira. A világon minden hatvanhetedik, Magyarországon mintegy hatvanezer emberél együtt az autizmussal – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!